Najjednostavniji recept za džem od smokava

Sačuvajte okus ljeta!

0
1707
@foodculture1

Smokva se sa svojim nutritivnim sastojcima i ljekovitim svojstvima izdiže se iznad mnogih vrsta voća. Svježa smokva sadrži do 80 posto vode što svakako blagotvorno djeluje na kožu. Sadrži i 60 posto prirodnog šećera što je izuzetan izvor energije. Potiče rad mozga, brže razmišljanje i bolje pamćenje… Voćka je to koja obiluje vlaknima. Zapravo, bolji je izvor vlakana od većine voća. Zbog velikog udjela topljivih vlakana, pomaže u kontroli razine šećera u krvi te snižava razinu kolesterola u krvi… Prednosti konzumacije ovog voća koje je upravo u sezoni, brojne su, a osim što ih možete jesti svježe, poslužit će i za razne recepte.

Kako prepoznati zrelu smokvu?

Smokva je idealna kada je meka na opip, puna mesa i ima čvrsti repić. Da je voće svježe uvjerit ćete se kao ugledate malu bijelu kapljicu na njenom samom vrhu. Smokva je jako osjetljiva i brzo se kvari, stoga se ne čuva predugo. Ako nije sasvim zrela, ubrana, neće izdržati ni 24 sata. Ne stavlja se u hladnjak jer tad gubi na aromi.

Osim što je zdrava, jako je ukusna pa se smatra i gastronomskim blagom, a ako njen okus želite zadržati, odlučite se na džem od smokava! U nastavku vas čeka jedan od provjereno dobrih i jednostavnih recepata.

Potrebno vam je:

  • 2 kg smokava
  • Sok od jednog limuna
  • Sok od jedne naranče
  • Korica jedne naranče, sitno naribana
  • 100 g šećera
  • Žlica ruma

Smokve ogulite i narežite te stavite u lonac, dodajte malo vode i šećer pa kuhajte 15-tak minuta dok ne dobijete kašastu smjesu. Dodajte sok od limuna i naranče, koricu naranče te žlicu ruma pa još kratko prokuhajte. Vrući džem odmah prelijte u prethodno iskuhane staklenke i dobro zatvorite. Džem čuvajte na hladnom mjestu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime