Ako niste vješti u kuhanju, priprema kruha vam se sigurno čini kao nešto u što se nećete lako upustiti. Međutim, recept koji vam danas donosimo je jednostavan, ne iziskuje veliko iskustvo (ne morate ga ručno mijesiti) i baš svaki put uspijeva. Možete koristiti razne vrste brašna, ali ipak pazite da vam uvijek barem jedna trećina bude obično bijelo ili pirovo brašno. Drugi dio može biti raženo, heljdino, zobeno… U nastavku vam donosimo točne omjere namirnica i način pripreme.
Sastojci:
3 šalice brašna
1,5 šalica vode
1/3 žličice kvasca
1 žličica soli
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke pa dodajte vodu. Sve sastojke zajedno miksajte sa spiralnim nastavcima ako se radi o ručnom mikseru, dok kod stolnog koristite nastavak za miješanje tijesta. Kad se sve dobro sjedini, prekrijte zdjelu s tijestom najlonskom folijom i ostavite da se diže 6 sati (možete ga zamijesiti i navečer i peći ujutro). Kruh pecite u manjem plehu, a možete ga staviti u kalup za tortu koji ste obložili pek papirom. Ako vam se učini da je smjesa rijetka, ne brinite, upravo takva treba biti. Pecite ga oko 45 minuta na 220 stupnjeva. Kruh izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.