Pavlova torta poznata je široj populaciji te je veoma tražena u proljetnim danima, jer se savršeno slaže s voćem i pri tome prekrasno izgleda. Ova hrskava, a opet kremasta torta od beze kora i kreme s voćem i šlagom dobila je ime po balerini Ani Pavlovnoj. Kako nitko nije otplesao „Smrt labuda“ poput balerine Pavlove, ova je torta nastala kao posveta njezinoj eleganciji i profinjenosti. Lakoća pokreta balerine prenesena je na tanjur u formi lagane, prozračne torte napravljene od bjelanjaka.
Ideja za desert nastala je 1929. i to za vrijeme balerinine turneje Novim Zelandom. Kada je jedan slastičar odgledao balet s Pavlovnom u glavnoj ulozi, odlučio je ispeći kolač koji će biti jednako lagan i suptilan kao i baletni pokreti. Svaka tradicionalna Pavlova torta sastoji se od beze kore, šlaga i svježeg voća. Prozračna je i osvježavajuća, a nije teška za pripremu pa se radi o odličnom, brzo gotovom receptu koji će biti na ponos svakome tko ga pripremi.
Najčešći oblik pripreme Pavlova torte je onaj u velikom „formatu“, odnosno u većem promjeru, oko 24 cm. No, danas vam predstavljamo i recept za male Pavlova tortice – još slađe i ljepše. Ovi slatki zalogaji ukrašeni voćem i voćnim preljevom oduševit će vas i okusom i izgledom, a najbolje vrijeme za njihovu pripremu tek dolazi – naime, domaće jagode tek su stigle na tržnice, a uskoro očekujemo i maline i borovnice. Svo to bobičasto voće savršeno će se slagati s ovim mini torticama koje zrače elegancijom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Mini Pavlova tortice
Sastojci:
Beze kore:
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice gustina
Krema:
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 250 ml vrhnja za šlag
- 150 ml hladnog mlijeka
- 1 žlica šećera
Dekoracija:
- Bobičasto voće
- Preljev od šumskog voća
Postupak pripreme:
- U bjelanjke dodajte prstohvat soli i miksajte najjačom brzinom. Kada se bjelanjci počnu pretvarati u pjenu postepeno dodajte šećer i vanilin šećer dok miksate. Nastavite miksati dok ne dobijete lijepi čvrsti šaum. Dodajte gustin i sve sjedinite pjenjačom. Smjesu dodajte u vrećicu za ukrašavanje sa postavljenim željenim nastavkom. Na masnom papiru postavljenom u kalupu za pečenje nanosite šaum praveći gnijezda. Prvo napravite donji krug i odmah nastavite nanositi još jedan sloj tako da sredina ostane prazna. Pripremljena gnijezda stavite u zagrijanu pećnicu na 120 stupnjeva 1 h i 40 min. Nakon pečenja ostavite ih da se ohlade.
- Za kremu dodajte vrhnje za šlag, hladno mlijeko, šećer i puding od vanilije. Sve zajedno miksajte dok ne dobijete lijepu čvrstu kremu. Pomoću iste vrećice i nastavka sa kojom ste pravili gnijezda, možete nanositi kremu na njih.
- Za dekoraciju na svoje Pavlova tortice dodajte svježe bobičasto voće i preljev od šumskog voća te svoje tortice držite u frižideru. Najbolje su dobro ohlađene, no može ih se poslužiti i friško pripremljene, samo neće biti toliko hrskave i osvježavajuće.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.