Jako volimo jednostavne, brze recepte za slastice – ali isto tako, ponekad se isplati uložiti strpljenje, trud i vrijeme za pripremu deserta koji će vas izuti iz cipela. Točno takav kolač je Napoleon torta, poznata i kao Mille-feuille. Iako traži malo više vremena za pripremu, svaka minuta uložena u nju se isplati jer je spoj hrskavosti kora i izdašne kreme jednostavno nenadmašan.
Inače, vjeruje se kako je ova torta nastala u čast pobjede Rusije nad vojskom Napoleona u ranom 19. stoljeću. Slojevi kora prezentiraju francusku vojsku koju ‘guši’ krema, koja pak predstavlja ruski pobjednički duh. Recept vas čeka u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Napoleon torta
Sastojci:
Za kore:
- 500 g brašna
- 250 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
- 2 žumanjka
- 150 ml hladne vode
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 4 žumanjka
- 100 g škrobnog brašna (gustin)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 150 g maslaca
Postupak pripreme:
- Za kore, u posudi pomiješajte brašno i sol, zatim dodajte maslac i rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte žumanjke i hladnu vodu pa zamijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru na 30 minuta.
- Svaki dio tijesta razvaljajte u tanki krug (veličine pleha) i pecite na 200 °C oko 10 minuta, dok ne porumeni. Ostavite kore da se potpuno ohlade.
- Za kremu, u manjoj posudi umutite žumanjke, šećer i gustin, pa dodajte 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte na srednjoj vatri dok ne proključa. Polako ulijte smjesu od žumanjaka u mlijeko, uz neprestano miješanje, dok se krema ne zgusne.
- Kada se krema malo ohladi, dodajte maslac i vaniliju pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Na pladanj stavite prvu koru pa premažite kremom. Ponavljajte dok ne složite svih 8 kora. Gornju koru premažite tankim slojem kreme i pospite izmrvljene ostatke kora za dekoraciju. Tortu ostavite u frižideru najmanje 6 sati (idealno preko noći) da se kore fino sjedine s kremom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.