Napoleon torta: Možda za nju nikada niste čuli, ali ovo je gastro otkriće

Svakako se isplati malo ‘zezati’ s pripremom kora da biste uživali u ovom desertu.

Jako volimo jednostavne, brze recepte za slastice – ali isto tako, ponekad se isplati uložiti strpljenje, trud i vrijeme za pripremu deserta koji će vas izuti iz cipela. Točno takav kolač je Napoleon torta, poznata i kao Mille-feuille. Iako traži malo više vremena za pripremu, svaka minuta uložena u nju se isplati jer je spoj hrskavosti kora i izdašne kreme jednostavno nenadmašan.

Inače, vjeruje se kako je ova torta nastala u čast pobjede Rusije nad vojskom Napoleona u ranom 19. stoljeću. Slojevi kora prezentiraju francusku vojsku koju ‘guši’ krema, koja pak predstavlja ruski pobjednički duh. Recept vas čeka u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @_kirilova_kat

Napoleon torta

Sastojci:

Za kore:

  • 500 g brašna
  • 250 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
  • 2 žumanjka
  • 150 ml hladne vode
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 100 g škrobnog brašna (gustin)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 150 g maslaca

Postupak pripreme:

  • Za kore, u posudi pomiješajte brašno i sol, zatim dodajte maslac i rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte žumanjke i hladnu vodu pa zamijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru na 30 minuta.
  • Svaki dio tijesta razvaljajte u tanki krug (veličine pleha) i pecite na 200 °C oko 10 minuta, dok ne porumeni. Ostavite kore da se potpuno ohlade.
  • Za kremu, u manjoj posudi umutite žumanjke, šećer i gustin, pa dodajte 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte na srednjoj vatri dok ne proključa. Polako ulijte smjesu od žumanjaka u mlijeko, uz neprestano miješanje, dok se krema ne zgusne.
  • Kada se krema malo ohladi, dodajte maslac i vaniliju pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  • Na pladanj stavite prvu koru pa premažite kremom. Ponavljajte dok ne složite svih 8 kora. Gornju koru premažite tankim slojem kreme i pospite izmrvljene ostatke kora za dekoraciju. Tortu ostavite u frižideru najmanje 6 sati (idealno preko noći) da se kore fino sjedine s kremom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @_kirilova_kat

GastroReceptiNapoleon torta: Možda za nju nikada niste čuli, ali ovo je gastro...

Obnovljeni Atelijer Meštrović novim postavom otvara vrata sredinom prosinca

Nakon dugotrajne obnove uzrokovane potresima, zagrebački Atelijer Meštrović ponovno se otvara sredinom prosinca s novim stalnim postavom. Projekt je vodila ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića...

Facebook

100,860FanovaLajkaj