today-is-a-good-day

Borići, snjegovići ili zvjezdice: Naučite napraviti najljepše božićne keksiće

Upotrijebite maštu za ukrašavanje i uživajte u finim keksićima s okusom limuna.

Iako obožavamo linzere, medenjake i tradicionalne čokoladne raspucance, nekad nam se jedu i neki estetski malo drugačiji keksići. Baš zato vam danas donosimo recept za slatke prhke keksiće s limunom i vanilijom koji se tope u ustima, a ukrašeni su najfinijom glazurom – royal icing šećernom glazurom. U raznovrsnim bojama te s iscrtanim detaljima ili pak dodatkom jestivih gumbića i perlicama, ovi keksići oduševljavaju i izgledom i okusom. Odlučite li se napraviti ih, garantiramo da ćete biti proglašeni gastro majstorima božićnih keksa za sva vremena.

Božićni keksići s glazurom

Sastojci za kekse:

  • 1 jaje
  • 60 g šećera
  • 60 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Vanilin šećer
  • 190 g glatkog brašna
  • Pola praška za pecivo
  • Po želji korica limuna (koji nije tretiran kemikalijama)

Postupak pripreme keksa:

Umijesite tijesto od gore navedenih sastojaka te ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Kada se tijesto ohladilo, stavite grijati pećnicu na 175°C, posipajte radnu površinu sa malo glatkog brašna i valjkom razvucite tijesto na debljinu oko 5 mm. Izrežite tijesto kalupićima u obliku koji želite (snjegovići, borići i slično) te posložite na masni papir u pladanj od pećnice. Pecite na 175°C oko 10 minuta. Keksići ne smiju potamniti. Pustite ih da se ohlade.

Recept za kraljevsku glazuru (royal icing):

Sastojci:

  • 150 – 200 g šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • Malo limunovog soka
  • Jestive boje

Postupak pripreme:

Istući vilicom bjelanjak te dodati dio šećera u prahu, ocijediti pola limuna te dodati u smjesu (u limunovu soku ne smije biti koštica ni komadića limuna).  Dodati po potrebi još šećera, smjesa bi trebala biti gustoće čvrste glazure od šećera, tekuća, ali ne da curi. Smjesu u ovoj fazi podijelimo na tri jednaka dijela. Jedan dio te gušće smjese stavimo  u vrećicu za crtanje po keksima, ona će nam služiti za ocrtavanje rubova.

Sada nam je ostala kraljevska glazura podijeljena na dva dijela. Jedan dio ćemo razrijediti sa par kapi limunovog soka i također staviti u vrećicu, s tom smjesom ćemo popunjavati ili bojiti unutrašnjost keksića. U posljednji dio ćemo staviti jestivu boju, ako je ta boja tekuća, treba dodati nekoliko kapi, a ako je u prahu, treba je dodati smjesi i razrijediti sa par kapi limunovog soka. Sada sa gušćom smjesom ocrtati rub keksića, a sa rijeđom popuniti tanko unutrašnjost.

Za ove kekse možete koristiti crvene, bijele, srebrne ili zelene boje, kako bi bili u divnim božićnim tonovima. Za kraj, kada se royal icing osuši, možete ih dodatno ukrasiti bombonima, čokoladicama i slično. Dajte mašti na volju i uživajte u okusu i izgledu svojih blagdanskih keksa.

GastroReceptiBorići, snjegovići ili zvjezdice: Naučite napraviti najljepše božićne keksiće

Stiže nam Festival svjetla! Imamo popis svih atrakcija

Najposjećeniji event u Zagrebu tijekom ožujka neosporno je Festival svjetla koji već godinama pretvara na par dana ulice našeg glavnog grada u svjetlosni spektakl....

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram