Nema boljeg doručka od bogato punjenog kroasana. Znamo kako napraviti domaći

Kombinacija kreme i lisnatog tijesta uvijek obara s nogu.

Hrskavi izvana, mekani iznutra – to su savršeni maslacem natopljeni kroasani, naša omiljena pastry poslastica. Kroasani stoljećima oduševljavaju gurmane, a iako ih danas većinski vežemo uz Francusku, originalno svoje porijeklo vuku iz Austrije. Ovi meki polumjeseci užitka često se tako nađu na našem jelovniku kada nam se jede comfort snack, a ako su još i punjeni nekom finom kremom – našoj sreći nema kraja.

I dok ih najčešće kupujemo u craft pekarnicama, možete ih napraviti i doma, čime bi zadovoljstvo jedenja trebalo biti još veće. Iako izrada nije najjednostavnija, zbog njihova se bogata okusa sav trud isplati, a mi vam u nastavku donosimo recept za dekadentne kroasne s domaćom kremom od pistacija. Može li bolje?

Kroasani s kremom od pistacija

Sastojci za namaz od pistacija:

  • 60 ml vode
  • 60 ml ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g očišćenih pistacija
  • 140 g šećera u prahu
  • 1/4 žličice soli

Sastojci za tijesto za kroasan:

  • 0.5 žličice suhog kvasca
  • 160 ml vode
  • 330 gr glatkog brašna
  • 30 gr šećera
  • 1 žličica soli
  • 200 gr maslaca sobne temperature
  • 1 veće jaje

Postupak pripreme: 

  • Očišćene sirove pistacije prelijte vrelom vodom te zatim pustite da odstoje 10 minuta. Oljuštite tamnu kožicu i pustite da se osuše. Zatim ih stavite u blender i blendajte između 5 i 10 minuta dok ne dobijete savršeno glatku masu. U dobivenu smjesu dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i sol. Sve to dobro izmiješajte, zatim polako dolijevajte ulje. Kada se smjesa ohladi i kad ju izvadite iz blendera brzo će se stvrdnuti. Stoga kako bi ostala pogodna za mazanje, važno je da dodate i malo vode. Namaz čuvajte u staklenoj tegli na sobnoj temperaturi do tjedan dana ili u frižideru ako ga želite sačuvati dulje vrijeme.
  • Kada je vaš namaz spreman, vrijeme je da ispečete i svježe kroasane koje ćete njime puniti. U maloj šalici otopite kvasac u vodi i promiješajte da se sjedini (smjesa bi trebala početi stvarati mjehuriće i razvijati aromu kvasca). Ostavite da odstoji 2 minute.
  • U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer i sol. Ulijte smjesu kvasca i umutite dok se potpuno ne sjedini, stružući po stranicama zdjele (ne smiju biti vidljive suhe čestice brašna). U smjesu za tijesto dodajte 20 grama maslaca i umiješajte ga u tijesto mijeseći nekoliko sekundi. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 1.5 do 2 sata na sobnoj temperaturi, dok tijesto ne udvostruči svoju veličinu.
  • Stavite tijesto na blago pobrašnjenu površinu i lagano pritisnite da istisnete zrak. Tijesto razvaljajte u oblik rolade, a zatim izrežite na 12 jednakih komada. Uzmite jedan komad tijesta i razvaljajte ga u pravokutnik veličine otprilike 15 x 25 cm. Na tijesto nanesite obilnu količinu maslaca i ravnomjerno rasporedite.
  • Uzmite drugi komad tijesta i razvaljajte ga u istoj veličini te ga složite na prvi dio. Nanesite obilnu količinu maslaca i ravnomjerno rasporedite. Ponovite s naizmjeničnim slojevima razvaljanog tijesta pravokutnog oblika i maslaca, koje završava slojem tijesta.
  • Namotano tijesto zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem sat vremena ili preko noći da se potpuno ohladi. Nakon toga izvadite naslagano tijesto i razvaljajte ga u veći pravokutnik, otprilike 25 x 45 cm. Rezačem za pizzu napravite 3 jednaka vodoravna reza kako bi oblikovali 4 manja pravokutnika, svaki dimenzija približno 12 x 45 cm. Svaki od ovih pravokutnika prepolovite dijagonalno kako bi oblikovali 8 trokuta.
  • Uzmite svaki trokut i namažite ga kremom od pistacija te ga smotajte od baze trokuta u oblik polumjeseca. Zavucite vrh ispod i stavite kroasan s vrhom prema dolje na lim obložen papirom za pečenje. To je važno jer ako se vrh ne ugura, dignut će se i moguće odvojiti od kroasana. Ponovite s ostatkom trokuta i složite ih na lim u razmaku od cca 5 cm.
  • Ostavite kroasane da se dižu na sobnoj temperaturi 1.5 sati ili na hladnijem mjestu 2-3 sata. Kad budu spremni, kroasani će se početi napuhivati i gotovo će se udvostručiti.
  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Na svaki kroasan nanesite malo razmućenog jaja. Pecite 10 minuta na 220, a zatim smanjite temperaturu na 190 i nastavite peći još 12 minuta dok ne porumene. Izvadite kroasane iz pećnice i stavite ih na rešetku da se ohlade najmanje 10 minuta prije posluživanja.

GastroReceptiNema boljeg doručka od bogato punjenog kroasana. Znamo kako napraviti domaći

Volite vrhunski gin? Zanimat će vas ova limitirana Old Pilot’s edicija

Već itekako poznata i višestruko svjetski nagrađivana, hrvatska craft destilerija, poznata po svojoj izuzetnoj kvaliteti i bogatoj avijatičarskoj baštini, specijalizirana za proizvodnju vrhunskog gina...

Facebook

99,687FanovaLajkaj