Hrskavi izvana, mekani iznutra – to su savršeni maslacem natopljeni kroasani, naša omiljena pastry poslastica. Kroasani stoljećima oduševljavaju gurmane, a iako ih danas većinski vežemo uz Francusku, originalno svoje porijeklo vuku iz Austrije. Ovi meki polumjeseci užitka često se tako nađu na našem jelovniku kada nam se jede comfort snack, a ako su još i punjeni nekom finom kremom – našoj sreći nema kraja.
I dok ih najčešće kupujemo u craft pekarnicama, možete ih napraviti i doma, čime bi zadovoljstvo jedenja trebalo biti još veće. Iako izrada nije najjednostavnija, zbog njihova se bogata okusa sav trud isplati, a mi vam u nastavku donosimo recept za dekadentne kroasne s domaćom kremom od pistacija. Može li bolje?
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kroasani s kremom od pistacija
Sastojci za namaz od pistacija:
- 60 ml vode
- 60 ml ulja
- 1 vanilin šećer
- 120 g očišćenih pistacija
- 140 g šećera u prahu
- 1/4 žličice soli
Sastojci za tijesto za kroasan:
- 0.5 žličice suhog kvasca
- 160 ml vode
- 330 gr glatkog brašna
- 30 gr šećera
- 1 žličica soli
- 200 gr maslaca sobne temperature
- 1 veće jaje
Postupak pripreme:
- Očišćene sirove pistacije prelijte vrelom vodom te zatim pustite da odstoje 10 minuta. Oljuštite tamnu kožicu i pustite da se osuše. Zatim ih stavite u blender i blendajte između 5 i 10 minuta dok ne dobijete savršeno glatku masu. U dobivenu smjesu dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i sol. Sve to dobro izmiješajte, zatim polako dolijevajte ulje. Kada se smjesa ohladi i kad ju izvadite iz blendera brzo će se stvrdnuti. Stoga kako bi ostala pogodna za mazanje, važno je da dodate i malo vode. Namaz čuvajte u staklenoj tegli na sobnoj temperaturi do tjedan dana ili u frižideru ako ga želite sačuvati dulje vrijeme.
- Kada je vaš namaz spreman, vrijeme je da ispečete i svježe kroasane koje ćete njime puniti. U maloj šalici otopite kvasac u vodi i promiješajte da se sjedini (smjesa bi trebala početi stvarati mjehuriće i razvijati aromu kvasca). Ostavite da odstoji 2 minute.
- U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer i sol. Ulijte smjesu kvasca i umutite dok se potpuno ne sjedini, stružući po stranicama zdjele (ne smiju biti vidljive suhe čestice brašna). U smjesu za tijesto dodajte 20 grama maslaca i umiješajte ga u tijesto mijeseći nekoliko sekundi. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 1.5 do 2 sata na sobnoj temperaturi, dok tijesto ne udvostruči svoju veličinu.
- Stavite tijesto na blago pobrašnjenu površinu i lagano pritisnite da istisnete zrak. Tijesto razvaljajte u oblik rolade, a zatim izrežite na 12 jednakih komada. Uzmite jedan komad tijesta i razvaljajte ga u pravokutnik veličine otprilike 15 x 25 cm. Na tijesto nanesite obilnu količinu maslaca i ravnomjerno rasporedite.
- Uzmite drugi komad tijesta i razvaljajte ga u istoj veličini te ga složite na prvi dio. Nanesite obilnu količinu maslaca i ravnomjerno rasporedite. Ponovite s naizmjeničnim slojevima razvaljanog tijesta pravokutnog oblika i maslaca, koje završava slojem tijesta.
- Namotano tijesto zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem sat vremena ili preko noći da se potpuno ohladi. Nakon toga izvadite naslagano tijesto i razvaljajte ga u veći pravokutnik, otprilike 25 x 45 cm. Rezačem za pizzu napravite 3 jednaka vodoravna reza kako bi oblikovali 4 manja pravokutnika, svaki dimenzija približno 12 x 45 cm. Svaki od ovih pravokutnika prepolovite dijagonalno kako bi oblikovali 8 trokuta.
- Uzmite svaki trokut i namažite ga kremom od pistacija te ga smotajte od baze trokuta u oblik polumjeseca. Zavucite vrh ispod i stavite kroasan s vrhom prema dolje na lim obložen papirom za pečenje. To je važno jer ako se vrh ne ugura, dignut će se i moguće odvojiti od kroasana. Ponovite s ostatkom trokuta i složite ih na lim u razmaku od cca 5 cm.
- Ostavite kroasane da se dižu na sobnoj temperaturi 1.5 sati ili na hladnijem mjestu 2-3 sata. Kad budu spremni, kroasani će se početi napuhivati i gotovo će se udvostručiti.
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Na svaki kroasan nanesite malo razmućenog jaja. Pecite 10 minuta na 220, a zatim smanjite temperaturu na 190 i nastavite peći još 12 minuta dok ne porumene. Izvadite kroasane iz pećnice i stavite ih na rešetku da se ohlade najmanje 10 minuta prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.