Nema boljeg doručka od bogato punjenog kroasana. Znamo kako napraviti domaći

Kombinacija kreme i lisnatog tijesta uvijek obara s nogu.

Hrskavi izvana, mekani iznutra – to su savršeni maslacem natopljeni kroasani, naša omiljena pastry poslastica. Kroasani stoljećima oduševljavaju gurmane, a iako ih danas većinski vežemo uz Francusku, originalno svoje porijeklo vuku iz Austrije. Ovi meki polumjeseci užitka često se tako nađu na našem jelovniku kada nam se jede comfort snack, a ako su još i punjeni nekom finom kremom – našoj sreći nema kraja.

I dok ih najčešće kupujemo u craft pekarnicama, možete ih napraviti i doma, čime bi zadovoljstvo jedenja trebalo biti još veće. Iako izrada nije najjednostavnija, zbog njihova se bogata okusa sav trud isplati, a mi vam u nastavku donosimo recept za dekadentne kroasne s domaćom kremom od pistacija. Može li bolje?

Kroasani s kremom od pistacija

Sastojci za namaz od pistacija:

  • 60 ml vode
  • 60 ml ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g očišćenih pistacija
  • 140 g šećera u prahu
  • 1/4 žličice soli

Sastojci za tijesto za kroasan:

  • 0.5 žličice suhog kvasca
  • 160 ml vode
  • 330 gr glatkog brašna
  • 30 gr šećera
  • 1 žličica soli
  • 200 gr maslaca sobne temperature
  • 1 veće jaje

Postupak pripreme: 

  • Očišćene sirove pistacije prelijte vrelom vodom te zatim pustite da odstoje 10 minuta. Oljuštite tamnu kožicu i pustite da se osuše. Zatim ih stavite u blender i blendajte između 5 i 10 minuta dok ne dobijete savršeno glatku masu. U dobivenu smjesu dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i sol. Sve to dobro izmiješajte, zatim polako dolijevajte ulje. Kada se smjesa ohladi i kad ju izvadite iz blendera brzo će se stvrdnuti. Stoga kako bi ostala pogodna za mazanje, važno je da dodate i malo vode. Namaz čuvajte u staklenoj tegli na sobnoj temperaturi do tjedan dana ili u frižideru ako ga želite sačuvati dulje vrijeme.
  • Kada je vaš namaz spreman, vrijeme je da ispečete i svježe kroasane koje ćete njime puniti. U maloj šalici otopite kvasac u vodi i promiješajte da se sjedini (smjesa bi trebala početi stvarati mjehuriće i razvijati aromu kvasca). Ostavite da odstoji 2 minute.
  • U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer i sol. Ulijte smjesu kvasca i umutite dok se potpuno ne sjedini, stružući po stranicama zdjele (ne smiju biti vidljive suhe čestice brašna). U smjesu za tijesto dodajte 20 grama maslaca i umiješajte ga u tijesto mijeseći nekoliko sekundi. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji 1.5 do 2 sata na sobnoj temperaturi, dok tijesto ne udvostruči svoju veličinu.
  • Stavite tijesto na blago pobrašnjenu površinu i lagano pritisnite da istisnete zrak. Tijesto razvaljajte u oblik rolade, a zatim izrežite na 12 jednakih komada. Uzmite jedan komad tijesta i razvaljajte ga u pravokutnik veličine otprilike 15 x 25 cm. Na tijesto nanesite obilnu količinu maslaca i ravnomjerno rasporedite.
  • Uzmite drugi komad tijesta i razvaljajte ga u istoj veličini te ga složite na prvi dio. Nanesite obilnu količinu maslaca i ravnomjerno rasporedite. Ponovite s naizmjeničnim slojevima razvaljanog tijesta pravokutnog oblika i maslaca, koje završava slojem tijesta.
  • Namotano tijesto zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem sat vremena ili preko noći da se potpuno ohladi. Nakon toga izvadite naslagano tijesto i razvaljajte ga u veći pravokutnik, otprilike 25 x 45 cm. Rezačem za pizzu napravite 3 jednaka vodoravna reza kako bi oblikovali 4 manja pravokutnika, svaki dimenzija približno 12 x 45 cm. Svaki od ovih pravokutnika prepolovite dijagonalno kako bi oblikovali 8 trokuta.
  • Uzmite svaki trokut i namažite ga kremom od pistacija te ga smotajte od baze trokuta u oblik polumjeseca. Zavucite vrh ispod i stavite kroasan s vrhom prema dolje na lim obložen papirom za pečenje. To je važno jer ako se vrh ne ugura, dignut će se i moguće odvojiti od kroasana. Ponovite s ostatkom trokuta i složite ih na lim u razmaku od cca 5 cm.
  • Ostavite kroasane da se dižu na sobnoj temperaturi 1.5 sati ili na hladnijem mjestu 2-3 sata. Kad budu spremni, kroasani će se početi napuhivati i gotovo će se udvostručiti.
  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Na svaki kroasan nanesite malo razmućenog jaja. Pecite 10 minuta na 220, a zatim smanjite temperaturu na 190 i nastavite peći još 12 minuta dok ne porumene. Izvadite kroasane iz pećnice i stavite ih na rešetku da se ohlade najmanje 10 minuta prije posluživanja.

GastroReceptiNema boljeg doručka od bogato punjenog kroasana. Znamo kako napraviti domaći

Hrvatski brend Moel zabljesnuo u britanskom izdanju Voguea

Autori u ovom najpoznatijem svjetskom magazinu navode kako Moelovi proizvodi utjelovljuju pojam rafiniranosti i elegantnog življenja, ali su i puno vise od toga jer...

Zadarska tržnica dobila je prvi gradski vinski vrt! Evo što je u ponudi

Tržnice su mjesta živosti, strujanja energije grada, kupovine, smišljanja recepta i druženja, a postoji nešto posebno šarmantno u istraživanju onih lokalnih, diljem svijeta, ali...

eNVy room slavi 20 godina! Što je obilježilo njihovo modno putovanje?

Na isti taj datum, samo dva desetljeća kasnije, Nikica Ivančević i Vjeko Franetović će u Rimac Campusu održati eNVy room reviju powered by 1664...

Zelene slavonska oaza: Park šuma Jankovac zove vas u posjet

Hrvatska se zazelenila, a prolistala drveće, svježa trava i visoke proljetne temperature zovu nas da svaki slobodan trenutak provodimo u prirodi. Osim očitih opcija,...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram