Kolovoz je mjesec kasnog ljeta, sezona zrelih smokava koje nas mame svojim sočnim okusom. S obzirom na to da smokve, te neodoljive mediteranska voćke, na našim tržnicama možemo pronaći tek rijetko i u kratkom periodu, svakako ih se isplati koristiti u kuhinji što češće i na što više načina.
Smokve su riznica vitamina i minerala, a osim što ih je sjajno jesti sočne i sirove, direktno sa stabla, mnogi ih vole i u sušenoj varijanti. No, rekli bismo da je bolje tijekom njihove sezone kupovati ih svježe, a ne dehidrirane te ih kombinirati s raznim slanim i slatkim okusima. Popularne su tako torte od sira sa smokvama, ali i razni tostevi s ovom voćkom. Isto tako, smokve volimo vidjeti i u našim zobenim kašama za doručak.
No, ovog vam puta predstavljamo nešto malo drugačije, kao ideju za savršeno brzi i lagani ljetni ručak. Salata sa smokvama i kozjim sirom, orasima, potencijalno pršutom, savršen je ljetni obrok kojem će malo tko odoljeti. Isprobajte ga čim prije.
Salata sa smokvama i kozjim sirom
Sastojci za dvije osobe:
- 8 zrelih smokava
- 100 gr kremastog kozjeg sira
- 10 oraha
- Rikola
- Svježi baby špinat
Za umak:
- 1/2 žličice Dijon senfa
- 1 žličica balzamičnog octa
- 1/4 žličice limunovog soka
- 1 žlica meda
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol
- Crni papar
Postupak pripreme:
- U maloj zdjelici pomiješajte senf sa balzamičnim octom, limunovim sokom, medom, soli i crnim paprom. Dodajte maslinovo ulje i sve dobro promiješajte.
- Operite smokve i oprezno ih osušite, da se ne razlome. Prerežite ih na četvrtine. Operite i ocijedite rikolu i baby špinat.
- Orahe narežite na krupne komadiće.
- U zdjelu ili duboki tanjur stavite prvo salatu, a potom na nju dodajte smokve, kozji sir koji ste usitnili i izmrvili, potom orahe te sve na kraju zalijte s umakom. Također, po izboru salati možete dodati i pršut.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.