Doba Adventa kreće za manje od dva tjedna, a mi jedva čekamo ponovno uživati u blagdanskim slasticama i gastro delicijama. Od dobrih kobasica koje se mogu pronaći na svakom adventskom štandu, preko kuhanog vina pa sve do fritula – blagdanska ponuda hrane i pića nikad nam ne dosadi, a među njom je posebna zvijezda tradicionalna, vrlo zasitna germknedla.
Taj desert od dizanog tijesta dolazi iz Austrije, a popularan je tijekom zimskog perioda u mnogim zemljama ovog dijela Europe. Tradicionalno punjena pekmezom te kuhana na pari, germknedla nije najjednostavniji desert koji možete pripremati, ali svojim okusom i primamljivim izgledom opravdava sav trud. Posebno popularna kao slastica na skijalištima i božićnim sajmovima, germknedla je apsolutna vladarica zimskih slatkih jela, a u nastavku možete naučiti kako ju pripremiti uz neodoljivo punjenje od Nutelle, omiljenog čoko-lješnjak namaza.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Germknedle s Nutellom
Sastojci:
Za germknedle:
- 500 g bijelog brašna
- 7 g instant kvasca
- 1 čajna žličica soli
- 65 g šećera
- 70 g otopljenog maslaca
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 jaje
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
Za nadjev:
- 10 žličica Nutelle
Postupak pripreme:
- Prvo pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, sol i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatni žumanjak i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni preljepljivo ni presuho.
- Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići.
- Lagano pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada.
- Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite žličicu Nutelle, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite sveukupno 10 germknedli. Napravljene germknedle lagano pobrašnite, prekrijte krpom i pustite da se dižu još 30 do 60 minuta.
- Svaku germknedlu trebalo bi kuhati 15 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu i zavežite krajeve da bude stabilna. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para.
- Preko vrućih germknedli prelijte rastopljeni maslac u koji ste dodali ili nešto cimeta i šećera ili germknedle prelijte umakom od čokolade. Dobar tek!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.