Cheesecake je omiljena poslastica mnogih, a taj klasični recept isprobali smo zaista u stotinu verzija. Od cheesecakea od Nutelle, s jagodama i onog od gina, pa sve do verzije s votkom ili pak s Oreo keksima – opcija postoji jako puno, a jedna od najdražih nam je ona sa Speculaas keksima.
Posebni i preukusni Speculaas keksi
Speculaas keksi, tanki, prhki i bogatog cimet okusa, omiljeni su nam slatki snack uz čaj ili kavu tijekom zimskih mjeseci, a sada ih možemo konzumirati ne samo u tradicionalnoj formi keksa već i na šnite u sklopu kremastog cheesecakea. Začini poput đumbira, klinčića i cimeta dominiraju ovim kolačem, a uz kombinaciju krem sira, ovaj se desert pretvara u zvijezdu svakog stola.
Recept pronađite u nastavku i već se ovog vikenda počastite bez paljenja pećnice.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Speculaas cheesecake
Sastojci za podlogu:
- 250 g Speculaas keksića
- 150 g maslaca
- 4 žlice mlijeka
Sastojci za kremu:
- 500 g mascarpone sira
- 110 g sirnog namaza
- 50 g šećera u prahu
- Ekstrakt vanilije (jedna žličica)
- 200 g Speculaas namaza
- 200 ml vrhnja za šlag
Sastojci za ganache:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g čokolade za kuhanje
Postupak pripreme:
- Speculaas keksiće samljeti i u njih dodati otopljeni maslac i mlijeko te dobro promiješati. Smjesu dobro utisnuti u kalup za tortu od 26 centimetara. Podlogu ostaviti u hladnjaku dok pripremate kremu.
- U zdjelu staviti mascarpone sir, sirni namaz te šećer u prahu i miksati dok ne dobijete lijepu, gustu, kremastu teksturu. Kada se svi sastojci sjedine dodajte ekstrakt vanilije i Speculaas namaz i nastavite miksati. U posebnoj zdjeli izradite vrhnje za šlag te ga potom lagano umiješajte u smjesu sa sirom i Speculaas namazom.
- Ganache pripremite tako da ugrijete vrhnje za šlag i čokoladu do vrenja i skinete s vatre. Ganache malo prohladite i prelijte preko kreme. Svoj cheesecake Speculaas ukrasite po želji, idealno sa Speculaas keksima i mrvljenim lješnjacima ili štapićima cimeta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.