Ne znamo puno ljudi koji ne vole pohani kruh – zapravo, nismo sigurni znamo li ikoga tko ga ne voli! Pohani kruh je omiljeni snack našeg djetinjstva, ultimativni comfort food koji dobro funkcionira i u slatkoj i u slanoj varijanti. Uz pekmez, šećer ili pak ajvar i sir, pohani kruh se iz skromnog jela u tren oka može pretvoriti u dekadentni doručak ili statement jelo bruncha, a mi znamo kako napraviti i njegovu zdraviju varijantu.
Naime, pohani kruh se obično, kako mu i ime govori, poha, a to znači da ga se prži u dubokom ulju ili maslacu. Naravno, time mu dodajemo i obilje kalorija, a ako ih ove jeseni želite izbjeći, odlična je ideja da ga pokušate pripremiti u pećnici!
Priprema je čak brža i urednija, a rezultat jednako ukusan. U nastavku vam stoga donosimo recept za jesenski pohani tost s cimetom – ali ne iz uljem napunjene tavice već iz pećnice.
Jesenski pohani kruh iz pećnice
Sastojci (za 2 porcije):
- 350 ml mlijeka
- 2 jaja (L)
- 50 g + 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 4 kriške kruha
- 1/2 žličice cimeta
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Keramičku posudu premažite maslacem te umutite jaja s 50 g šećera, mlijekom i prstohvatom soli. Kruh s obje strane umočite u pripremljenu smjesu pa ga premjestite u pripremljenu keramičku posudu. Ostatak smjese izlijte po kruhu, ali stanite kad vidite da više ne upija tekućinu. Preostale dvije žlice šećera pomiješajte s cimetom pa mješavinu pospite po kruhu prije pečenja.
- Pecite vaš kruh otprilike 20 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju i hrskavu koricu. Kruh zatim izvadite te još topli prelijte javorovim sirupom ili medom i poslužite uz omiljeno voće, namaz ili jednostavno sam.