Nema boljeg načina za rashlađivanje u vrućim ljetnim danima od jedenja domaćeg sladoleda. I to ne bilo kakvog, već onog koji spaja dvije neodoljive arome: nježnu, kremastu vaniliju i bogat, voćni karakter maraska višnje. Ova kraljica dalmatinskih voćnjaka sa svojim dubokim, aromatičnim okusom daje savršen kontrast slatkoći vanilije, a kada ih spojite u svilenkastu teksturu domaćeg sladoleda, rezultat je prava ljetna senzacija.
Zaboravite industrijske varijante prepune umjetnih dodataka – uz nekoliko kvalitetnih sastojaka, malo strpljenja i dobru volju, napravit ćete sladoled koji izgleda i miriše kao da je stigao iz autentične dalmatinske slastičarnice.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Domaći sladoled od maraska višnje i vanilije
Sastojci za bazu (vanilija):
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 5 žumanjaka
- 120 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
- Prstohvat soli
Za maraska swirl:
- 250 g maraska višanja (svježih ili smrznutih)
- 50 g šećera
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica gustina (po želji, za gušću teksturu)
Postupak pripreme:
- U loncu zagrijte mlijeko i vrhnje s razrezanom mahunom vanilije i njezinim sjemenkama (ili dodajte ekstrakt). Pazite da ne zavri – neka samo lagano zakuha.
- U posebnoj posudi pjenasto izmiksajte žumanjke, šećer i prstohvat soli. Polako ulijevajte toplo mlijeko u smjesu jaja uz stalno miješanje, kako se jaja ne bi skuhala.
- Vratite sve u lonac i kuhajte na laganoj vatri 8–10 minuta, stalno miješajući, dok se smjesa ne zgusne i ostavlja trag na žlici (temperatura ne bi trebala prelaziti 80 °C).
- Procijedite kremu kroz sito u čistu posudu, ostavite da se ohladi, a zatim stavite u hladnjak na barem 4 sata, idealno preko noći.
- Višnje, šećer i limunov sok stavite u lončić i kuhajte 10–15 minuta dok se višnje ne raspadnu i sok ne zgusne. Po želji dodajte malo gustina razmućenog u vodi ako želite gušći umak. Kad je gotovo, ostavite da se potpuno ohladi.
- Ohlađenu sladolednu bazu izlijte u sladoledni aparat i miješajte prema uputama proizvođača (obično 20–30 minuta). Ako nemate aparat, stavite smjesu u plitku posudu i svakih sat vremena promiješajte vilicom dok ne postane kremasta (oko 4 puta).
- Kada je sladoled skoro gotov, u njega lagano umiješajte maraska umak – nemojte miješati do kraja, nego ostavite swirl efekt. Prebacite sladoled u posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču još barem 2–3 sata prije posluživanja.
- Poslužite sladoled uz listić svježe mente, prelijte s nekoliko kapi maraskina ili pospite naribanom čokoladom za dodatnu ljetnu raskoš.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.