Osvježavajuć okus ljeta: : Domaći sladoled od maraska višnje i vanilije osvojit će vas na prvi liz

Otkrijte kako ga pripremiti u receptu koji vam donosimo.

Nema boljeg načina za rashlađivanje u vrućim ljetnim danima od jedenja domaćeg sladoleda. I to ne bilo kakvog, već onog koji spaja dvije neodoljive arome: nježnu, kremastu vaniliju i bogat, voćni karakter maraska višnje. Ova kraljica dalmatinskih voćnjaka sa svojim dubokim, aromatičnim okusom daje savršen kontrast slatkoći vanilije, a kada ih spojite u svilenkastu teksturu domaćeg sladoleda, rezultat je prava ljetna senzacija.

Zaboravite industrijske varijante prepune umjetnih dodataka – uz nekoliko kvalitetnih sastojaka, malo strpljenja i dobru volju, napravit ćete sladoled koji izgleda i miriše kao da je stigao iz autentične dalmatinske slastičarnice.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tricia Buice (@savingroomfordessert)

Domaći sladoled od maraska višnje i vanilije

Sastojci za bazu (vanilija):

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 5 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
  • Prstohvat soli

Za maraska swirl:

  • 250 g maraska višanja (svježih ili smrznutih)
  • 50 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica gustina (po želji, za gušću teksturu)

Postupak pripreme:

  • U loncu zagrijte mlijeko i vrhnje s razrezanom mahunom vanilije i njezinim sjemenkama (ili dodajte ekstrakt). Pazite da ne zavri – neka samo lagano zakuha.
  • U posebnoj posudi pjenasto izmiksajte žumanjke, šećer i prstohvat soli. Polako ulijevajte toplo mlijeko u smjesu jaja uz stalno miješanje, kako se jaja ne bi skuhala.
  • Vratite sve u lonac i kuhajte na laganoj vatri 8–10 minuta, stalno miješajući, dok se smjesa ne zgusne i ostavlja trag na žlici (temperatura ne bi trebala prelaziti 80 °C).
  • Procijedite kremu kroz sito u čistu posudu, ostavite da se ohladi, a zatim stavite u hladnjak na barem 4 sata, idealno preko noći.
  • Višnje, šećer i limunov sok stavite u lončić i kuhajte 10–15 minuta dok se višnje ne raspadnu i sok ne zgusne. Po želji dodajte malo gustina razmućenog u vodi ako želite gušći umak. Kad je gotovo, ostavite da se potpuno ohladi.
  • Ohlađenu sladolednu bazu izlijte u sladoledni aparat i miješajte prema uputama proizvođača (obično 20–30 minuta). Ako nemate aparat, stavite smjesu u plitku posudu i svakih sat vremena promiješajte vilicom dok ne postane kremasta (oko 4 puta).
  • Kada je sladoled skoro gotov, u njega lagano umiješajte maraska umak – nemojte miješati do kraja, nego ostavite swirl efekt. Prebacite sladoled u posudu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču još barem 2–3 sata prije posluživanja.
  • Poslužite sladoled uz listić svježe mente, prelijte s nekoliko kapi maraskina ili pospite naribanom čokoladom za dodatnu ljetnu raskoš.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Booths Supermarket (@boothscountry)

GastroReceptiOsvježavajuć okus ljeta: : Domaći sladoled od maraska višnje i vanilije osvojit...

Facebook

100,860FanovaLajkaj