Osvježavajuće varivo od krastavaca: Lagano i jednostavno, ali tako ukusno

Omiljeni ljetni odmor i brzi ručak s malo kalorija.

Kad temperature porastu i ljeto pokaže svoje najtoplije lice, često tražimo obroke koji su lagani, ali ipak zasitni. Hrana koja nas ne opterećuje, a pritom hrani i hladi iznutra. Upravo takvo je i varivo od krastavaca – pomalo zaboravljeno jelo koje mnogi pamte iz djetinjstva, a koje se ovih dana vraća u naše kuhinje u svom punom, osvježavajućem sjaju.

Krastavac, često nepravedno sveden na dodatak salati, zapravo je mnogo više od toga. Osim što sadrži više od 95% vode, bogat je vitaminima K i C te mineralima poput kalija i magnezija. Zahvaljujući svojoj blagoj i osvježavajućoj prirodi, krastavac je savršen za ljetna jela koja ne opterećuju probavu, a uz pravi recept može postati i zvijezda tanjura.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Observer Food (@obsfood)

Ovo varivo jednostavno je za pripremu, ne traži egzotične sastojke, a savršeno funkcionira i kao lagani ručak i kao prilog uz neko jednostavno jelo od ribe, tofua ili jaja. Može se jesti toplo, ali i hladno, što ga čini idealnim za ljetne dane kada ne želimo puno vremena provoditi uz štednjak.

Varivo od krastavaca

Sastojci:

  • 3 srednje velika svježa krastavca
  • 1 manja glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja ili maslaca
  • 1 žlica brašna (po izboru: pšenično, kukuruzno ili bezglutensko)
  • 500 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 100 ml kiselog vrhnja ili biljne zamjene (npr. zobeno vrhnje)
  • sol, papar, svježi kopar
  • (po želji) žlica jabučnog octa ili limunov sok za kiselkastu notu

Postupak pripreme:

  • Krastavce ogulite, po želji izdubite sjemenke ako su veći i zreliji, a zatim ih narežite na tanke ploške ili polumjesece. Na laganoj vatri, na maslinovom ulju ili maslacu, pirjajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga prepržite, pazeći da ne zagori.
  • Dodajte brašno i dobro promiješajte kako biste napravili laganu zapršku. Ulijte temeljac ili vodu i miješajte dok se ne razbiju grudice. U smjesu dodajte narezane krastavce i pustite da varivo lagano kuha 15-ak minuta, dok krastavci ne omekšaju, ali da i dalje zadrže malo teksture.
  • Na kraju dodajte vrhnje i začinite po ukusu solju, paprom i svježe nasjeckanim koprom. Ako volite kiselkast okus, dodajte i žlicu jabučnog octa ili nekoliko kapi limunovog soka. Poslužite toplo ili, još bolje, ostavite da se ohladi do sobne temperature – tada varivo postaje još svježije i laganije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gina Homolka – Healthy Recipes (@skinnytaste)

GastroReceptiOsvježavajuće varivo od krastavaca: Lagano i jednostavno, ali tako ukusno

Tony Cetinski rasprodao pulsku Arenu – u prodaji dodatne ulaznice za travnjak

Jedan od najpopularnijih i najdugovječnijih pjevača regije, Tony Cetinski, spreman je ponovno zapaliti publiku svojim bezvremenskim hitovima i nevjerojatnom energijom. Njegova nova regionalna turneja započinje 30. kolovoza...

Facebook

100,860FanovaLajkaj