Osvježavajući zalogaj: Zakoračite u vikend uz alkoholnu mojito tortu

Cheesecake volimo u svakoj verziji, pa i u ovoj jako osvježavajućoj, s dozom alkohola.

Mojito je jedan od najomiljenijih koktela svijeta, a njegov osvježavajuć okus kao stvoren je za uživanje tijekom dugih, vrućih ljetnih noći. Ovo piće koje je spoj bijelog kubanskog ruma, soka limete, svježe mente, šećera šećerne trske, sode i lomljenog leda već desetljećima oduševljava ljude diljem svijeta, a porijeklom dolazi s Kube.

Naime, mojito se kao koktel kakvog ga danas poznajemo na tom tropskom, karipskom otoku pojavio negdje između 1910. i 1920. godine, a smatra se da je lokal La Bodeguita del Medio u Havani mjesto gdje je nastao izvorni recept. Ime koktela je kombinacija riječi vlažan, mojadito,  i imena kulinarskog umaka, mojo, što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića.

Popularnost mojita danas je neosporna, a jedan od prvih velikana koji je u ovom koktelu uživao bio je i veliki Ernest Hemingway. Danas mojito volimo ispijati i iz čaša za koktele, ali volimo njegov okus osjetiti i u raznim slasticama – recimo cheesecakeu.

Osvježavajuća torta od sira, s limetom, rumom i mentom zvuči kao idealna ljetna slastica, zar ne? U nastavku ti donosimo provjeren recept uz koji je i vi možete pripremiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nicoline – Det Glade Køkken (@detgladekoekken.dk)

Mojito cheesecake

Sastojci:

Za podlogu:

  • 450 gr Digestive keksa
  • 180 gr maslaca
  • 3-4 žlice mlijeka
  • 2 žlice svijetlo smeđeg šećera

Za kremu:

  • 500 gr svježeg sira
  • 500 gr mascarpone sira
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 15 listova želatine
  • 3 limete
  • šaka listova svježe mente
  • 180 gr kristal šećera
  • 1 dl vode
  • 6 žlica bijelog Bacardi ruma

Za ukrašavanje:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 1 šlag fix
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limeta
  • listići mente

Postupak pripreme:

  • Kekse usitnite u multipraktiku ili u vrećici s valjkom za tijesto. Dodajte im otopljeni maslac, mlijeko, šećer te smjesu utisnite u kalup ili na pladanj na koji ste stavili obruč za torte. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
  • U tavu stavite vodu, šećer te zagrijte vodu do vrenja miješajući dok se šećer ne otopi. Kuhajte još 2-3 minute te isključite štednjak. Naribajte koru limete, iscijedite njihov sok te listove mente i Bacardi dodajte u zašećerenu vodu. Promiješajte i pustite 10-15 min da se otpuste svi okusi.
  • Mikserom izmiješajte sir i mascarpone, šećer u prahu, slatko vrhnje, te malo pomalo i dalje miksajući dodavajte procijeđeni sirup. Listiće želatine namočite te potom lagano zagrijavajte u tavi. U istopljenu želatinu dodajte 3 žlice kreme od sira te zatim sve skupa umiješajte u kremu.
  • Kremu rasporedite preko keksa i na nekoliko sati, a najbolje preko noći, stavite u hladnjak. Zatim ju ukrasite tučenim vrhnjem koje ste istukli sa šlag fixom i vanilin šećerom, te ploškicama limete i listićima mente.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marija | Little kitchen (@little.kiitchen)

GastroReceptiOsvježavajući zalogaj: Zakoračite u vikend uz alkoholnu mojito tortu

Mihano Momosa radi najposebnije modne komade – pogledajte novu kolekciju

Kreacije srpskog dizajnera Mihaila Anušića, koji se krije pod imenom Mihano Momosa, uvijek s oduševljenjem pratimo i čekamo, a iznimka nisu ni najnoviji radovi...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram