Omiljeni ljetni desert većini ljudi je sladoled. Ta slasna talijanska poslastica poznata je u raznim verzijama još od antičkog Rima, a danas je izbor sladolednih okusa takav da doista nema čega nema. Od alkoholnih sladoleda s votkom i ginom pa sve do klasika od čokolade, jagode ili limuna – selekcija opcija je golema, a mi se svakog ljeta potrudimo isprobati barem par novih okusnih kombinacija koje nam iznenande nepce.
Tako smo naišli i na recept za sladoled od lavande, omiljene mediteranske biljke divne ljubičaste boje, a koja u kombinaciji s medom i mascarpone sirom čini pravu slasnu bombu. Iako ovaj sladoled možda nećete pronaći u svojoj lokalnoj slastičarnici, definitivno ga možete napraviti kod kuće jer izrada nije komplicirana, a trud će vam se itekako isplatiti.
Recept za ovaj kremasti domaći sladoled s mediteranskim okusnim twistom pronađite u nastavku i uživajte u sladolednoj senzaciji kakvu još nikad niste okusili.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Domaći sladoled od lavande, meda i mascarpone sira
Sastojci:
- 4 bjelanjka
- 3/4 šalice bijelog šećera
- 2 žlice meda
- 1.5 šalica punomasnog mlijeka
- 1/2 šalice slatkog vrhnja
- 1 šalica mascarponea
- 2 žlice mljevene lavande
Postupak pripreme:
- U zdjeli prvo dobro izmiksajte bjelanjke i šećer.
- U lonac stavite mlijeko i slatko vrhnje. Dodajte med. Kuhajte na laganoj vatri dok ne počne ključati. Uklonite s vatre, izlijte u hladan lonac, dodajte bjelanjke, promiješajte i vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući dok se smjesa ne počne lijepiti za kuhaču, 5 do 6 minuta. Uklonite s vatre i izlijte u drugi lonac, poklopite i pustite da po loncu teče hladna voda.
- Umiješajte lavandu i mascarpone i dobro promiješajte. Pustite da stoji oko 20 minuta.
- Smjesu stavite u plastičnu posudu, pokrijte i pustite da stoji u zamrzivaču najmanje 1 sat.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.