Volimo mi i čupavce i vanili kiflice i Linzere, ali ove godine odlučili smo se za blagdane pripremiti slasne domaće Jaffa kekse. Jaffa keksi poznati su po svom želeu od naranče i ‘omotaču’ od hrskave čokolade, a mi smo pronašli recept uz koji ih možete napraviti i u domaćoj verziji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Domaći Jaffa keksi
Sastojci:
Za žele od naranče:
- 60 g šećera
- 1 žlica narančine korice
- 3 listića želatine
- 100 ml cijeđenog soka od naranče
- 120 ml vode
Za kekse:
- 40 g narezanog maslaca sobne temperature
- 60 g šećera u prahu
- 10 g glatkog brašna
- 10 g oštrog brašna
- 40 g mljevenih badema
- ¼ žličice korice naranče
- 2 bjelanjka
- Prstohvat soli
Za čokoladni sloj:
- 120 g nasjeckane tamne čokolade
Postupak pripreme:
- Da biste napravili žele, u manjem loncu sjedinite šećer, koru od naranče i vodu. Pustite da zavrije pa kuhajte 10 do 15 minuta dok polovica tekućine ne ispari.
- U međuvremenu obložite kvadratni lim od 18 cm prozirnom folijom, a listiće želatine stavite u posudu s hladnom vodom na 5 minuta.
- Sirup sklonite s vatre i procijedite kroz sito. Želatinu dobro ocijedite, ubacite u topli sirup i miješajte dok se ne otopi. Dodajte sok od naranče, promiješajte i ulijte u pripremljeni lim. Ohladite 2 sata ili dok se želatina ne stvrdne.
- Za kekse, potrebno je napraviti smeđi maslac. Kako bi dobili smeđi maslac, stavite ga u tavu sa svjetlijim dnom i zagrijte na srednje jakoj vatri. Cijelo vrijeme miješajte, maslac će se početi lagano pjeniti i dobivati boju, a za otprilike 5 do 8 minuta postat će zlatno smeđe boje. Sklonite s vatre i prebacite u posudu otpornu na toplinu. Pričekajte da se maslac u potpunosti ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i izmjerite i odvojite 30 ml rastopljenog i ohlađenog smeđeg maslaca, a s ostatkom premažite kalup za muffine s 12 rupa.
- U posudu prosijajte šećer i brašno, a zatim umiješajte mljevene bademe i koricu naranče. Bjelanjke mikserom umutite u lagani i prozračni snijeg pa dodajte u smjesu s brašnom. Dodajte i sol i ohlađeni smeđi maslac te pomiješajte sastojke u gustu smjesu.
- Ravnomjerno podijelite smjesu u kalup za muffine i pecite 9 do 12 minuta ili dok keksi ne budu lagano zlatne boje i čvrsti na dodir. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohlade u potpunosti.
- Kad se žele stegne, izrežite ga pomoću okruglog rezača promjera 4 cm. Izrezani žele pažljivo poslažite na ravnu stranu svakog keksa.
- Čokoladu otopite na pari i ostavite 10 do 15 minuta da se ohladi. Pažljivo prelijte 1 do 2 žličice otopljene čokolade preko vrha svakog želea, prekrivajući i vrh cijelog keksa. Ostavite da se čokolada ohladi i stegne prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.