Ovih blagdana odstupamo od klasike i radimo božićne Jaffa kekse

Mekani iznutra, a hrskavi izvana.

Volimo mi i čupavce i vanili kiflice i Linzere, ali ove godine odlučili smo se za blagdane pripremiti slasne domaće Jaffa kekse. Jaffa keksi poznati su po svom želeu od naranče i ‘omotaču’ od hrskave čokolade, a mi smo pronašli recept uz koji ih možete napraviti i u domaćoj verziji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli najinadomacija (@najinadomacija)

Domaći Jaffa keksi

Sastojci:

Za žele od naranče:

  • 60 g šećera
  • 1 žlica narančine korice
  • 3 listića želatine
  • 100 ml cijeđenog soka od naranče
  • 120 ml vode

Za kekse:

  • 40 g narezanog maslaca sobne temperature
  • 60 g šećera u prahu
  • 10 g glatkog brašna
  • 10 g oštrog brašna
  • 40 g mljevenih badema
  • ¼ žličice korice naranče
  • 2 bjelanjka
  • Prstohvat soli

Za čokoladni sloj:

  • 120 g nasjeckane tamne čokolade

Postupak pripreme:

  • Da biste napravili žele, u manjem loncu sjedinite šećer, koru od naranče i vodu. Pustite da zavrije pa kuhajte 10 do 15 minuta dok polovica tekućine ne ispari.
  • U međuvremenu obložite kvadratni lim od 18 cm prozirnom folijom, a listiće želatine stavite u posudu s hladnom vodom na 5 minuta.
  • Sirup sklonite s vatre i procijedite kroz sito. Želatinu dobro ocijedite, ubacite u topli sirup i miješajte dok se ne otopi. Dodajte sok od naranče, promiješajte i ulijte u pripremljeni lim. Ohladite 2 sata ili dok se želatina ne stvrdne.
  • Za kekse, potrebno je napraviti smeđi maslac. Kako bi dobili smeđi maslac, stavite ga u tavu sa svjetlijim dnom i zagrijte na srednje jakoj vatri. Cijelo vrijeme miješajte, maslac će se početi lagano pjeniti i dobivati boju, a za otprilike 5 do 8 minuta postat će zlatno smeđe boje. Sklonite s vatre i prebacite u posudu otpornu na toplinu. Pričekajte da se maslac u potpunosti ohladi.
  • Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i izmjerite i odvojite 30 ml rastopljenog i ohlađenog smeđeg maslaca, a s ostatkom premažite kalup za muffine s 12 rupa.
  • U posudu prosijajte šećer i brašno, a zatim umiješajte mljevene bademe i koricu naranče. Bjelanjke mikserom umutite u lagani i prozračni snijeg pa dodajte u smjesu s brašnom. Dodajte i sol i ohlađeni smeđi maslac te pomiješajte sastojke u gustu smjesu.
  • Ravnomjerno podijelite smjesu u kalup za muffine i pecite 9 do 12 minuta ili dok keksi ne budu lagano zlatne boje i čvrsti na dodir. Izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohlade u potpunosti.
  • Kad se žele stegne, izrežite ga pomoću okruglog rezača promjera 4 cm. Izrezani žele pažljivo poslažite na ravnu stranu svakog keksa.
  • Čokoladu otopite na pari i ostavite 10 do 15 minuta da se ohladi. Pažljivo prelijte 1 do 2 žličice otopljene čokolade preko vrha svakog želea, prekrivajući i vrh cijelog keksa. Ostavite da se čokolada ohladi i stegne prije posluživanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Saunders’ Malt Extract (@saundersmalt)

GastroReceptiOvih blagdana odstupamo od klasike i radimo božićne Jaffa kekse

Facebook

100,860FanovaLajkaj