Ovih blagdana uživat ćemo u mirisnoj čokoladnoj babki s dodatkom naranče

Jaffa okus koji uvijek iznova osvaja.

Slatke, ljepljive i neodoljivo ukusne – tradicionalne babke, deserti od dizanog tijesta koji svoje korijene vuku iz židovskih zajednica Poljske, Ukrajine i Rusije, danas se jedu diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj. Ove neodoljive pletenice punjenje namazom od čokolade, pekmeza, vanilije ili pak lješnjaka davnih su nam dana otele srce, a ove godine ćemo ih za blagdane pripremati u slatkoj Jaffa verziji.

Naime, pronašli smo recept za izdašnu, ukusnu babku s aromatičnim tijestom od naranče te namazom od čokolade, uz koji ide i posip od lješnjaka. Ova zimska kombinacija okusa oduševit će čak i one koji inače nisu neki sladokusci, pa ju svakako pripremite ukućanima, nema tko neće poželjeti pojesti krišku ekstra.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Shimi Aaron (@chef_shimi_aaron)

Čokoladna babka s narančom 

Sastojci:

Za tijesto:

  • 600 g glatkog brašna (+ još oko 100 g za miješenje)
  • 100 g šećera
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 1 naranča (sok i korica)
  • 180 ml mlakog mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog (plus 1 žličica brašna, 1 žličica šećera i malo toplog mlijeka za aktiviranje kvasca)
  • 3 jaja
  • 125 g maslaca sobne temperature

Za nadjev:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • 3 žlice kakao praha
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 100 g lješnjaka

Postupak pripreme:

  • Uz pomoć toplog mlijeka, šećera i brašna u zdjelici aktivirajte kvasac. U zdjelu za miješenje stavite šećer pomiješan s bourbon vanilin šećerom, dodajte sitno ribanu koricu jedne cijele naranče pa je dobro prstima utrljajte u šećer. Dodajte prosijano brašno i sok od naranče (oko 80 ml), mlako mlijeko i aktivirani kvasac pa kuhačom ili mikserom (s nastavkom za tijesto) umijesite tijesto. Dodajte jedno po jedno jaje i stalno miješajte ručno ili mijesite mikserom nekih 5 minuta.
  • Potom dodajte malo po malo maslac narezan na kockice i nastavite mijesiti narednih 10 minuta. Dobit ćete gusto, svilenkasto, ali ljepljivo tijesto. Tijesto izručite na dobro pobrašnjenu površinu i nastavite mijesiti (uz dodavanje brašna) dok ne dobijete glatku kuglu koja se samo malo lijepi za ruke.
  • Tijesto prebacite u lagano nauljenu zdjelu, prekrijte ga prozirnom folijom i pustite da se diže 60 min, odnosno dok ne udvostruči volumen. Dok se tijesto diže, napravite nadjev.
    Na pari otopite čokoladu i maslac, umiješajte kakao prah i šećer u prahu te pustite da se smjesa lagano ohladi. U sjeckalici ili ručno nasjeckajte lješnjake pa ubacite u smjesu (ostavite par žlica lješnjaka za posip).
  • Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razrežite ga po pola (svaki komad bi trebao biti oko 750 g). Prvu polovicu tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine pola centimetra pa ga premažite nadjevom i zarolajte. Zarolano tijesto oštrim nožem razrežite po pola pa ispletite pletenicu tako da je dio s nadjevom okrenut prema gore.
  • Pletenicu prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Isto napravite i s drugom polovicom tijesta. Spojite obje pletenice i formirajte vijenac. Sve posipajte sjeckanim lješnjacima.
  • Pripremljenu babku pokrijte čistom krpom i pustite da se diže još najmanje 60 min na sobnoj temperaturi. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta, odnosno dok babka ne dobije lijepu zlatnu boju (pazite da se ne prepeče, ako babka brzo tamni smanjite temperaturu pećnice na 170°C).
  • Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi pa režite na deblje šnite.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mona (@deserturi.mona)

GastroReceptiOvih blagdana uživat ćemo u mirisnoj čokoladnoj babki s dodatkom naranče

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram