Ovih kipućih dana jedu nam se samo salate, a ova libanonska je pravi hit svakog stola!

Fattoush salata je tradicionalno osvježavajuće jelo iz Libanona koje je jako lako pripremiti i u vašoj kuhinji.

Dok ljeto doseže svoj vrhunac, a cijela zemlja se kuha na preko 35 stupnjeva, svi tragamo za obrocima koji su lagani, osvježavajući, a opet bogati okusom i karakterom. Upravo takva je Fattoush – šarena bliskoistočna salata s tostiranim pita kruhom koja savršeno hvata duh ljeta u svakom zalogaju. Više od obične salate, Fattoush je pravo gastronomsko putovanje koje spaja tradiciju Levanta sa suvremenim lifestyleom u kojem se zdravlje i užitak više ne isključuju.

Čisto kratka povijest jela – Fattoush dolazi iz srca Libanona, a njegovi korijeni sežu u ruralne kuhinje gdje ništa nije smjelo propasti – posebno ne kruh. Kada bi pita kruh postao star i suh, domaćice bi ga narezale i prepržile te ga zatim pomiješale s onim što im je vrt tog dana ponudio: svježa rajčica, krastavci, rotkvice, zelena salata, mladi luk, začinsko bilje poput mente i peršina. Sve bi to začinile limunom, maslinovim uljem i legendarnim sumakom – kiselkastim začinom koji daje prepoznatljiv okus ovom jelu.

Fattoush je tako postao simbol kreativnosti, održivosti i sezone; jednostavno jelo koje odražava duh zajedništva, domaće kuhinje i poštovanja prema namirnicama. Danas se poslužuje u restoranima diljem svijeta, ali i dalje nosi onu toplinu i autentičnost koju može pružiti samo jelo s dušom. Evo kako ovu osvježavajuću salatu pripremiti.

Fattoush salata

Sastojci:

  • 2 komada libanonskog pita kruha (ili tanki arapski kruh)
  • Maslinovo ulje za tostiranje kruha
  • 2 srednje rajčice, narezane na kockice
  • 1 svježi krastavac, oguljen i narezan na tanke polumjesece
  • 4-5 rotkvica, narezane na tanke kolutove
  • 1 manja glavica zelene salate (ili romaine), narezana
  • 2 mlada luka, narezana na kolutiće
  • Šaka svježeg peršina, nasjeckanog
  • Šaka svježe mente, nasjeckane

Za preljev:

  • Sok 1 limuna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica sumaka (može se naći u specijaliziranim trgovinama ili zamijeniti limunovom koricom za sličan efekt)
  • Sol i papar po ukusu
  • Po želji: malo naribanog češnjaka ili prstohvat mljevene paprike

Postupak pripreme:

  • Započnite s kruhom. Pitu narežite na manje komade, zatim ih lagano premažite maslinovim uljem i tostirajte u pećnici na 180°C dok ne postanu zlatno-hrskavi. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte sve svježe povrće i začinsko bilje. U maloj posudi umutite sastojke za preljev pa ga prelijte preko salate. Kratko promiješajte i na kraju dodajte tostirani kruh tik prije posluživanja – tako će ostati divno hrskav i kontrastan u teksturi. Uz dodatak humusa sa strane, dobit ćete neodoljiv obrok!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nina Mustafa (@cooking.withnina)

GastroReceptiOvih kipućih dana jedu nam se samo salate, a ova libanonska je...

Facebook

100,860FanovaLajkaj