Tijekom Božića i Nove godine češće uživamo u bogatim, raskošnim kolačima i desertima koji su kalorijske bombe. Jedan takav neodoljiv recept smo i mi pronašli, a radi se o sočnom kuglofu od Nutelle – kolaču koji će biti zvijezda bilo kojeg blagdanskog stola.
Mekanog tijesta, dubokog čoko okusa i posut glazurom i lješnjacima, ovaj kuglof i izgledom i okusom je fantastičan, a posebno će se svidjeti obožavateljima Nutelle, slavnog talijanskog namaza od lješnjaka i kakaa.
Nutella kuglof
Sastojci:
- 5 jaja srednje veličine
- 1 čaša šećera (čaša od 2 dcl)
- 1 vanilin šećera
- 1 čaša mlijeka
- 1 čaša suncokretovog ulja
- 300 g Nutelle
- 2 čaše brašna
- 2 žlice tamnog kakao praha
2 žličice praška za pecivo
Sirup:
- 1 čaša vode
- 1 čaša šećera
Glazura:
- 150 g mliječne čokolade
- 2 žličice ulja
- 1 puna žličica maslaca
Postupak pripreme:
- Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti. Dodati ulje, mlijeko i Nutellu i sve izmiješati. Dodavati prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo lagano muteći. Kalup za kuglof dobro namazati omekšalim, ne istopljenim, maslacem ili margarinom. Presipati smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
- Pred kraj pečenja provjeriti čačkalicom ili vilicom je li kuglof pečen. Kuglof izvaditi iz rerne i ostavite kuglof da se hladi na zraku, a tada stavite vodu i šećer da kuhaju 2-3 minute, ne duže. Topao kuglof izbodite štapićem na nekoliko mjesta i lagano prelijte toplim sirupom od šećera i vode. Ostavite da se sve ohladi dok ne bude kolač blago mlak. Zatim uzmite tacnu, stavite na kalup i pažljivo ga preokrenite – kuglof bi se trebao lako odvojiti od kalupa.
- Kada se potpuno ohladi prelijte ga glazurom od mliječne čokolade koju ste napravili tako da ste čokoladu otopili s maslacem i malo ulja. Dodajte na vrh kuglofa još i sjeckane lješnjake i poslužite sve dobro ohlađeno.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.