Crno je vino mnogima omiljeno alkoholno piće. Znamo da je bogato antioksidansima, kao i da jedna čaša na dan snižava krvni tlak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, crno vino osvaja nas svojim bogatim, raskošnim okusom koji se dugo zadržava u ustima, pa ga se često koristi u raznim desertima – od kuhanih krušaka pa sve do slatkih umaka. Ipak, sumnjamo da su mnogi od vas dosad imali priliku isprobati i sladoled od crvenog vina, a koji je hit gastro recept ovog ljeta!
S obzirom da vjerojatno ovaj okus sladoleda nećete tako lako pronaći u ponudi standardnih slastičarnica, mi smo si dali truda te smo za vas pronašli jednostavan recept za brzu i laku pripremu ovog deserta kod kuće. Ljeto je idealno vrijeme da spojite slatke i alkoholne gušte u jedno, pa zašto onda već danas ne biste pripremili svoj DIY sladoled od vina koji će oduševiti svakoga kome ga poslužite?
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Domaći sladoled od crnog vina
Sastojci:
- 500 grama svježih jagoda (narezanih)
- 500 grama svježih borovnica
- 2 šalice šećera
- 1 i 1/4 velike čaše suhog crnog vina
- 2 žlice aceta balsamica
- 6 komada đumbira narezanog na kolutiće
- 1 vanilin šećer
- pola žličice soli
- slatko vrhnje
- Crni papar i mljeveni cimet (po izboru)
Postupak pripreme:
- Odaberite veći lonac u koji ćete staviti voće, šećer, vino, đumbir, aceto balsamico, sol te vanilin šećer. Na srednjoj vatri neka se sve zajedno kuha, ali dodajte sastojak po sastojak – sve dok se šećer ne otopi, a voće kompletno ne omekša. Kada se sve sjedinilo, maknite smjesu s vatre i pustite ju da se ohladi, a zatim žlicom izvadite komadiće đumbira.
- Nakon što se smjesa ohladila, stavite ju u blender i na sporoj brzini izblendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kada vidite da je smjesa lijepa, gusta i sjajna, prelijte ju u dublji lim za pečenje ili staklenu posudu. Stavite lim ili posudu u zamrzivač na minimalno 4 sata, ali najbolje preko noći.
- Kada se smjesa dobro smrznula, spremna je za posluživanje. Istucite slatko vrhnje te ga poslužite uz sladoled, a kao dodatak možete dodati na vrh sladoleda i listiće mente, cimet ili prstohvat crnog papra koji će se sjajno slagati s aromom vina u ovom neobičnom sladoledu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.