Panettonea nam još nije dosta – i zato sad pripremamo muffine u tom stilu!

Uostalom, s receptima Jamieja Olivera nema greške.

Panettone je jedan od onih kolača koji kao da ne postoji 11 mjeseci u godini, a onda u 12. mjesecu svi za njime polude. Ovaj talijanski specijalitet koji se kod vrhunskih, tradicionalnih majstora pravi i po četiri dana, preplavi ulice i adventske sajmove, a cijene cijelog, velikog panettonea mogu se vinuti u nebesa po nekoliko desetaka eura po kolaču.

Ipak, mnogi se kunu kako spoj kandiranog voća, mekog, prozračnog tijesta, korice naranče i čokolade pravda svaki cent uložen u ovu deliciju, a kako smo mi veliki fanovi ovog deserta – želimo ga jesti još, čak i nakon Božića. I dok ga je u slastičarnicama i craft pekarnicama već teže nabaviti, pronašli smo odličnu opciju kod Jamieja Olivera – koji nas je naučio kako napraviti slatke panettone muffine! Recept je u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Susanita’s Cakes (@susanitascakes)

Panettone muffini

Sastojci:

  • 550 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 4 velika jaja
  • maslinovo ulje
  • 3 velika žumanjka
  • 1 žličica paste od mahune vanilije
  • 100 g šećera
  • 200 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 100 g grožđica
  • 50 g badema u listićima

Postupak pripreme:

  • Pomiješajte brašno i kvasac s 1½ žličice morske soli, zatim zagrijte i postupno umiješajte mlijeko i 3 jaja, dok se ne sjedini. Mijesite ručno 10 do 15 minuta ili koristite stroj za miješenje 8 do 10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.
  • Nauljite veliku zdjelu, stavite tijesto unutra, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu 1 do 1 I pol sat, dok se ne udvostruči. Izvadite iz zdjele pa umiješajte žumanjke, vaniliju i šećer.
  • Nakon što spojite sve sastojke, dodajte maslac. Mijesite još 10 minuta, s pomoću električne miješalice ovaj će korak biti mnogo lakši. Ponovno pokrijte i ostavite na toplom 1 sat dok se ne udvostruči.
  • Obložite 2 kalupa za muffine s 15 papirnatih kalupića.
  • Izvadite iz zdjele i brzo mijesite da izbacite zrak iz tijesta. Umiješajte grožđice. Od tijesta oblikujte 15 loptica i stavite u papirnate kalupiće. Poklopite i ostavite na toplom 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 200ºC.
  • Premažite muffine preostalim razmućenim jajetom i pospite listićima badema. Pecite 15 do 20 minuta dok ne narastu i ne poprime zlatnu boju. Poslužite toplo ili ostavite da se ohladi.
Watch on TikTok

GastroReceptiPanettonea nam još nije dosta – i zato sad pripremamo muffine u...

Najuspješnije otvaranje studija Warner bros. svih vremena u Hrvatskoj!

Dugoiščekivani Minecraft film, u produkciji Warner Bros. Pictures i Legendary Entertainment, a u distribuciji Blitz filma, ovog je vikenda oborio povijesne rekorde u hrvatskim kinima. Već u prvom vikendu...

Proljetna modna avantura uz ‘&special prices’ u Fashion&Friends i Fashion Company trgovinama!

Proljeće je u punom zamahu, a s njim stiže i idealna prilika za osvježenje garderobe! Omiljene Fashion Company prodavaonice i multibrend koncept Fashion&Friends, oboje poznati po vrhunskoj...

Facebook

100,860FanovaLajkaj