Panettonea nam još nije dosta – i zato sad pripremamo muffine u tom stilu!

Uostalom, s receptima Jamieja Olivera nema greške.

Panettone je jedan od onih kolača koji kao da ne postoji 11 mjeseci u godini, a onda u 12. mjesecu svi za njime polude. Ovaj talijanski specijalitet koji se kod vrhunskih, tradicionalnih majstora pravi i po četiri dana, preplavi ulice i adventske sajmove, a cijene cijelog, velikog panettonea mogu se vinuti u nebesa po nekoliko desetaka eura po kolaču.

Ipak, mnogi se kunu kako spoj kandiranog voća, mekog, prozračnog tijesta, korice naranče i čokolade pravda svaki cent uložen u ovu deliciju, a kako smo mi veliki fanovi ovog deserta – želimo ga jesti još, čak i nakon Božića. I dok ga je u slastičarnicama i craft pekarnicama već teže nabaviti, pronašli smo odličnu opciju kod Jamieja Olivera – koji nas je naučio kako napraviti slatke panettone muffine! Recept je u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Susanita’s Cakes (@susanitascakes)

Panettone muffini

Sastojci:

  • 550 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 4 velika jaja
  • maslinovo ulje
  • 3 velika žumanjka
  • 1 žličica paste od mahune vanilije
  • 100 g šećera
  • 200 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 100 g grožđica
  • 50 g badema u listićima

Postupak pripreme:

  • Pomiješajte brašno i kvasac s 1½ žličice morske soli, zatim zagrijte i postupno umiješajte mlijeko i 3 jaja, dok se ne sjedini. Mijesite ručno 10 do 15 minuta ili koristite stroj za miješenje 8 do 10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.
  • Nauljite veliku zdjelu, stavite tijesto unutra, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu 1 do 1 I pol sat, dok se ne udvostruči. Izvadite iz zdjele pa umiješajte žumanjke, vaniliju i šećer.
  • Nakon što spojite sve sastojke, dodajte maslac. Mijesite još 10 minuta, s pomoću električne miješalice ovaj će korak biti mnogo lakši. Ponovno pokrijte i ostavite na toplom 1 sat dok se ne udvostruči.
  • Obložite 2 kalupa za muffine s 15 papirnatih kalupića.
  • Izvadite iz zdjele i brzo mijesite da izbacite zrak iz tijesta. Umiješajte grožđice. Od tijesta oblikujte 15 loptica i stavite u papirnate kalupiće. Poklopite i ostavite na toplom 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 200ºC.
  • Premažite muffine preostalim razmućenim jajetom i pospite listićima badema. Pecite 15 do 20 minuta dok ne narastu i ne poprime zlatnu boju. Poslužite toplo ili ostavite da se ohladi.
@cookwithmanuela ✨Italian Panettone in a Muffin Size✨ Let’s start December with THE Italian classic, traditional and a must-have Christmas dessert. And here is my recipe for the muffin-shaped mini panettoni, with the same texture and aroma of the classic panettone, simply baked in smaller size – no need for a panettone mold and only takes 25 minutes to bake Ready to try it too?!? INGREDIENTS For the dough: * 4 cups (500 gr) all-purpose flour * 1 packet (7 gr) active dry yeast * 1/2 teaspoon salt * 1 cup (235 ml) milk, warm * 4 large eggs * 2 egg yolks * 1/2 cup (100 gr) sugar * 6 oz (175 gr) butter, soften * 2 oranges, zest * 3/4 cup (100 gr) raisins (or other dried fruit, or candied orange peel) For the top: * 2 egg whites * 3/4 cup (100 gr) powdered sugar * 1 cup (100 gr) almond flour * 1/2 cup almond slices DIRECTIONS: on my website link in profile or comment/DM #welcomedecember #baking #panettone #stepbysteprecipe #videorec #italianrecipe #holidaydessert #italianfoodielife ♬ Eternal Light (Instrumental) – Free Nationals

GastroReceptiPanettonea nam još nije dosta – i zato sad pripremamo muffine u...

Facebook

99,687FanovaLajkaj