Panettonea nam još nije dosta – i zato sad pripremamo muffine u tom stilu!

Uostalom, s receptima Jamieja Olivera nema greške.

Panettone je jedan od onih kolača koji kao da ne postoji 11 mjeseci u godini, a onda u 12. mjesecu svi za njime polude. Ovaj talijanski specijalitet koji se kod vrhunskih, tradicionalnih majstora pravi i po četiri dana, preplavi ulice i adventske sajmove, a cijene cijelog, velikog panettonea mogu se vinuti u nebesa po nekoliko desetaka eura po kolaču.

Ipak, mnogi se kunu kako spoj kandiranog voća, mekog, prozračnog tijesta, korice naranče i čokolade pravda svaki cent uložen u ovu deliciju, a kako smo mi veliki fanovi ovog deserta – želimo ga jesti još, čak i nakon Božića. I dok ga je u slastičarnicama i craft pekarnicama već teže nabaviti, pronašli smo odličnu opciju kod Jamieja Olivera – koji nas je naučio kako napraviti slatke panettone muffine! Recept je u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Susanita’s Cakes (@susanitascakes)

Panettone muffini

Sastojci:

  • 550 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 4 velika jaja
  • maslinovo ulje
  • 3 velika žumanjka
  • 1 žličica paste od mahune vanilije
  • 100 g šećera
  • 200 g neslanog maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 100 g grožđica
  • 50 g badema u listićima

Postupak pripreme:

  • Pomiješajte brašno i kvasac s 1½ žličice morske soli, zatim zagrijte i postupno umiješajte mlijeko i 3 jaja, dok se ne sjedini. Mijesite ručno 10 do 15 minuta ili koristite stroj za miješenje 8 do 10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.
  • Nauljite veliku zdjelu, stavite tijesto unutra, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu 1 do 1 I pol sat, dok se ne udvostruči. Izvadite iz zdjele pa umiješajte žumanjke, vaniliju i šećer.
  • Nakon što spojite sve sastojke, dodajte maslac. Mijesite još 10 minuta, s pomoću električne miješalice ovaj će korak biti mnogo lakši. Ponovno pokrijte i ostavite na toplom 1 sat dok se ne udvostruči.
  • Obložite 2 kalupa za muffine s 15 papirnatih kalupića.
  • Izvadite iz zdjele i brzo mijesite da izbacite zrak iz tijesta. Umiješajte grožđice. Od tijesta oblikujte 15 loptica i stavite u papirnate kalupiće. Poklopite i ostavite na toplom 20 minuta. Zagrijte pećnicu na 200ºC.
  • Premažite muffine preostalim razmućenim jajetom i pospite listićima badema. Pecite 15 do 20 minuta dok ne narastu i ne poprime zlatnu boju. Poslužite toplo ili ostavite da se ohladi.
@cookwithmanuela ✨Italian Panettone in a Muffin Size✨ Let’s start December with THE Italian classic, traditional and a must-have Christmas dessert. And here is my recipe for the muffin-shaped mini panettoni, with the same texture and aroma of the classic panettone, simply baked in smaller size – no need for a panettone mold and only takes 25 minutes to bake Ready to try it too?!? INGREDIENTS For the dough: * 4 cups (500 gr) all-purpose flour * 1 packet (7 gr) active dry yeast * 1/2 teaspoon salt * 1 cup (235 ml) milk, warm * 4 large eggs * 2 egg yolks * 1/2 cup (100 gr) sugar * 6 oz (175 gr) butter, soften * 2 oranges, zest * 3/4 cup (100 gr) raisins (or other dried fruit, or candied orange peel) For the top: * 2 egg whites * 3/4 cup (100 gr) powdered sugar * 1 cup (100 gr) almond flour * 1/2 cup almond slices DIRECTIONS: on my website link in profile or comment/DM #welcomedecember #baking #panettone #stepbysteprecipe #videorec #italianrecipe #holidaydessert #italianfoodielife ♬ Eternal Light (Instrumental) – Free Nationals

GastroReceptiPanettonea nam još nije dosta – i zato sad pripremamo muffine u...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram