Priznajemo, puno je lakše kupiti čips negoli se upustiti u avanturu pravljenja ove hrskave grickalice kod kuće, ali nakon što ga jednom napravite brzo ćete shvatiti da se stvarno isplati malo pomučiti. Dodatan bonus je što domaći čips u potpunosti možete prilagoditi svom ukusu raznim dodatcima, a možete i kontrolirati razinu hrskavosti. Koji je točno postupak za najbolji rezultat? Saznajte u nastavku.
Za početak, krumpir operite i ne morate ga nužno oguliti – koža će dati malo više okusa i rustikalni izgled vašem čipsu. Potom krumpir narežite na ploške i ako to ručno radite pripazite da su iste debljine tako da se čips može ravnomjerno ispržiti.
Dobro isperite i posušite ploške
Narezane ploške dobro isperite i potom ih stavite u zdjelu hladne vode na 30 minuta. Ovo namakanje uklanja škrob zbog kojeg čips neće biti hrskav. Dakle, ovaj korak je obavezan za hrskavost! Ploške ocijedite i dobro posušite tako što ćete ih poslagati na ravnu površinu i pustiti 20-ak minuta ili vodu uklonite papirnatim ručnicima.
Prženje
Napunite odgovoarajući lonac uljem i sačekajte da se dobro zagrije. Ubacujte po manje količine ploški koje ćete na početku promiješati tako da budete sigurni da nisu zalijepljene jedna za drugu. Iako ćete možda imati potrebu da ubacite veće količine ploški, to nije dobra ideja jer će sniziti temperaturu ulja i čips neće biti hrskav. Nakon cca tri minute čips izvadite i stavite na hlađenje na pleh ispod kojeg ste stavili papirnate ručnike koji će upiti višak ulja.
Čips pustite da se ohladi do sobne temperature jer će tako biti još hrskaviji.