Peach Melba, ovaj klasični francuski desert nije tek jednostavna kombinacija breskve, maline i sladoleda od vanilije, to je prava mala simfonija okusa, tekstura i estetike.
Ime mu zvuči glamurozno s razlogom, nastao je u kuhinji slavnog francuskog chefa Augustea Escoffiera krajem 19. stoljeća, kao posveta australskoj opernoj divi Nellie Melbi. U to doba, kad su jela često bila pompozna, ali i duboko promišljena, Peach Melba se izdvojila kao spoj delikatne prezentacije i nevjerojatne harmonije okusa.
Danas, više od stoljeća kasnije, ovaj desert i dalje vlada ljetnim stolovima – samo s modernijim pristupom i dozom kreativnosti. Bilo da ga servirate kao finale večere pod zvijezdama ili kao iznenađenje za vikend brunch, Peach Melba je desert koji budi nostalgiju i osvaja nepce.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Recept za Peach Melba
Sastojci (za 4 osobe):
Za poširane breskve:
- 4 zrele breskve (najbolje žute, čvrste, ali zrele)
- 500 ml vode
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1⁄2 mahune vanilije)
- Sok pola limuna
Za malinasti preljev:
- 200 g svježih ili smrznutih malina
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica limunovog soka
Ostalo:
- Sladoled od vanilije (najbolje domaći ili kvalitetan kupovni)
- Svježe listiće mente i nekoliko cijelih malina za dekoraciju (po želji)
Postupak pripreme:
Poširanje breskvi:
Zakuhajte vodu, šećer, vaniliju i limunov sok u velikom loncu. U međuvremenu, uronite breskve na 30 sekundi u kipuću vodu, zatim ih prebacite u ledenu vodu i nježno ogulite kožu. Oguljene breskve prepolovite, izvadite košticu i stavite ih u pripremljeni sirup. Kuhajte na laganoj vatri 5–8 minuta, dok ne omekšaju, ali zadrže oblik. Izvadite ih i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi (možete ih i staviti u hladnjak).
Priprema malinastog preljeva:
Maline stavite u blender s limunovim sokom i šećerom. Izmiksajte u glatki umak. Po želji, procijedite kroz fino sito kako biste uklonili sjemenke – za svilenkastu teksturu.
Finalno serviranje:
Na desertni tanjur stavite kuglu (ili dvije!) sladoleda od vanilije. Preko sladoleda stavite polovicu ohlađene breskve. Prelijte s nekoliko žlica malinastog coulisa. Ukrasite listićem mente i svježim malinama. Poslužite odmah – dok je sladoled još hladan, a breskve tople.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.