“Pijane” fritule: Najveseliji blagdanski recept za omiljenu slasticu

Klasik s malim twistom kojem nitko neće odoljeti.

Fritule su zimski slatki klasik kojem se uvijek iznova rado vraćamo. Ova poslastica od prženog aromatičnog tijesta potječe iz Dalmacije, no popularna je diljem Lijepe Naše pa tako fritule možemo kupiti na brojnim adventskim štandovima u raznim domaćim gradovima. No, najfinije i najsočnije su one koje sami pripremimo kod kuće. Preporučamo vam stoga da ove zime sebe i svoje ukućane počastite ovim slatkim, pomalo “pijanim” fritualama s dodatkom ruma i rakije, a koje će vam podići raspoloženje čim ih okusite.

Pijane fritule

Sastojci:

    • 2 šalice brašna
    • 1/3 šalice šećera
    • 1 prašak za pecivo
    • 1 vanilin šećer
    • 1 jaje
    • 3/4 šalice toplog mlijeka
    • 3 žlice ulja
    • 2 žlice bilo koje rakije/likera
    • 2 žlice ruma
    • strugane limunove korice
    • prstohvat soli

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Etno Park Zagreb (@etno_park_zagreb)

Postupak pripreme:

Promiješati zajedno sve suhe sastojke, brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Zajedno umutiti jaje, mlijeko, ulje, rakiju, rum i limunovu koricu. Tekuću smjesu preliti preko suhih sastojaka i sve dobro izmutiti kako bi se razbile sve grudice. Staviti u manju posudu dosta ulja, pa malom žličicom vaditi smjesu u vruće ulje (čačkalicom provjerite je li ulje dovoljno toplo – kada stavite čačkalicu u ulje oko nje se stvore mjehurići, a to je znak da je ulje dobre temperature). Pržite fritule sa svake strane oko 2-3 minute ili dok ne dobiju lijepo zlatno-smeđu boju te ih zatim ostavite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Kada se malo ohlade prelijte ih preljevom od čokolade, mješvinom šećera i cimeta ili običnim šećerom u prahu.

GastroRecepti"Pijane" fritule: Najveseliji blagdanski recept za omiljenu slasticu

Prljavo kazalište priprema koncertni spektakl u pulskoj Areni

Nakon što su u prosincu, kao jedini hrvatski izvođač(i) kojima je to pošlo za rukom, napunili čak tri dana zaredom najveću Arenu u Hrvatskoj, onu zagrebačku, kultni rock...

Prljavo kazalište priprema koncertni spektakl u pulskoj Areni

Nakon što su u prosincu, kao jedini hrvatski izvođač(i) kojima je to pošlo za rukom, napunili čak tri dana zaredom najveću Arenu u Hrvatskoj, onu zagrebačku, kultni rock...

Medovnik s malinama: Spoj tradicionalnog i svježeg okusa

Medovnik, tradicionalna medena torta, odavno je omiljen desert u srednjoeuropskoj kuhinji. Njegova karakteristična slojevitost, bogatstvo okusa meda i blago karamelizirane kore čine ga pravim...

Facebook

100,860FanovaLajkaj