Ljeto je godišnje doba koje nas uči jednostavnosti – laganoj odjeći, ležernim ritualima, sporijem ritmu i hrani koja ne opterećuje. Voće je tada kralj svakog stola, a mirisne, sočne dinje često su glavna zvijezda ljetnih tržnica. No, dok ih najčešće jedemo svježe narezane ili u voćnim salatama, dinja itekako može biti i baza za maštovite, profinjene deserte.
Jedan od takvih recepata, koji u sebi nosi duh ljeta, svakako je pita od dinje s kremom od vanilije. Ovaj desert spaja hrskavu prhku podlogu, svilenkastu kremu i svježe, aromatične ploške dinje u skladnu i osvježavajuću cjelinu – idealnu za večernja druženja, ljetne rođendane ili jednostavno trenutke kada želimo počastiti sebe i svoje nepce nečim posebnim.
Priprema nije komplicirana, a rezultat je pita koja na prvi pogled osvaja estetikom, a na prvi zalogaj – okusom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pita od dinje s kremom od vanilije
Sastojci:
Za prhko tijesto:
-
200 g glatkog brašna
-
100 g hladnog maslaca
-
50 g šećera u prahu
-
1 žumanjak
-
Prstohvat soli
-
1–2 žlice hladne vode
Za kremu od vanilije:
-
500 ml mlijeka
-
3 žumanjka
-
80 g šećera
-
1 vanilin šećer ili sjemenke 1 vanilije
-
40 g gustina
-
30 g maslaca
Za voćni sloj:
-
½ veće zrele dinje (najbolje sorte cantaloupe ili gala)
-
Malo limunovog soka
-
Po želji: listići mente za dekoraciju
Postupak pripreme:
Prhko tijesto:
U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol. Dodajte na kockice narezan hladan maslac i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete teksturu pijeska. Umiješajte žumanjak i žlicu-dvije hladne vode, tek toliko da se tijesto poveže. Oblikujte kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Nakon hlađenja, razvaljajte tijesto i položite ga u kalup za pitu (promjera oko 24 cm). Izbockajte vilicom, prekrijte papirom za pečenje i naspite suhi teret (riža ili grah). Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta, potom uklonite papir i teret te pecite još 10 minuta dok lagano ne porumeni. Ohladite.
Krema od vanilije:
U manjoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom. U loncu zagrijte mlijeko gotovo do vrenja, zatim ga polako ulijte u smjesu od jaja, neprestano miješajući. Vratite sve na laganu vatru i kuhajte uz miješanje dok se krema ne zgusne. Na kraju umiješajte maslac. Ohladite je uz povremeno miješanje da se ne stvori korica.
Slaganje:
Na ohlađenu koru nanesite kremu od vanilije i poravnajte. Dinja neka bude narezana na tanke ploške ili kuglice (možete koristiti žličicu za sladoled). Lagano je poškropite limunovim sokom da zadrži boju i rasporedite preko kreme. Po želji ukrasite listićima mente i laganim premazom od zagrijanog pekmeza (marelica ili breskva) za dodatni sjaj.
Pitu držite u hladnjaku i poslužite dobro ohlađenu, idealno s čašom pjenušca, ledenog čaja s limunom ili kavom s kockicom leda.
View this post on Instagram