Pita od dinje: Osvježavajući okus Mediterana koji se topi u ustima

Zvuči na prvu neobično, ali zapravo je baš odlično.

Ljeto je godišnje doba koje nas uči jednostavnosti – laganoj odjeći, ležernim ritualima, sporijem ritmu i hrani koja ne opterećuje. Voće je tada kralj svakog stola, a mirisne, sočne dinje često su glavna zvijezda ljetnih tržnica. No, dok ih najčešće jedemo svježe narezane ili u voćnim salatama, dinja itekako može biti i baza za maštovite, profinjene deserte.

Jedan od takvih recepata, koji u sebi nosi duh ljeta, svakako je pita od dinje s kremom od vanilije. Ovaj desert spaja hrskavu prhku podlogu, svilenkastu kremu i svježe, aromatične ploške dinje u skladnu i osvježavajuću cjelinu – idealnu za večernja druženja, ljetne rođendane ili jednostavno trenutke kada želimo počastiti sebe i svoje nepce nečim posebnim.

Priprema nije komplicirana, a rezultat je pita koja na prvi pogled osvaja estetikom, a na prvi zalogaj – okusom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Luna Martinez (@morselship)

Pita od dinje s kremom od vanilije

Sastojci: 

Za prhko tijesto:

  • 200 g glatkog brašna

  • 100 g hladnog maslaca

  • 50 g šećera u prahu

  • 1 žumanjak

  • Prstohvat soli

  • 1–2 žlice hladne vode

Za kremu od vanilije:

  • 500 ml mlijeka

  • 3 žumanjka

  • 80 g šećera

  • 1 vanilin šećer ili sjemenke 1 vanilije

  • 40 g gustina

  • 30 g maslaca

Za voćni sloj:

  • ½ veće zrele dinje (najbolje sorte cantaloupe ili gala)

  • Malo limunovog soka

  • Po želji: listići mente za dekoraciju

Postupak pripreme: 

Prhko tijesto:

U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol. Dodajte na kockice narezan hladan maslac i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete teksturu pijeska. Umiješajte žumanjak i žlicu-dvije hladne vode, tek toliko da se tijesto poveže. Oblikujte kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Nakon hlađenja, razvaljajte tijesto i položite ga u kalup za pitu (promjera oko 24 cm). Izbockajte vilicom, prekrijte papirom za pečenje i naspite suhi teret (riža ili grah). Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta, potom uklonite papir i teret te pecite još 10 minuta dok lagano ne porumeni. Ohladite.

Krema od vanilije:

U manjoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom. U loncu zagrijte mlijeko gotovo do vrenja, zatim ga polako ulijte u smjesu od jaja, neprestano miješajući. Vratite sve na laganu vatru i kuhajte uz miješanje dok se krema ne zgusne. Na kraju umiješajte maslac. Ohladite je uz povremeno miješanje da se ne stvori korica.

Slaganje:

Na ohlađenu koru nanesite kremu od vanilije i poravnajte. Dinja neka bude narezana na tanke ploške ili kuglice (možete koristiti žličicu za sladoled). Lagano je poškropite limunovim sokom da zadrži boju i rasporedite preko kreme. Po želji ukrasite listićima mente i laganim premazom od zagrijanog pekmeza (marelica ili breskva) za dodatni sjaj.

Pitu držite u hladnjaku i poslužite dobro ohlađenu, idealno s čašom pjenušca, ledenog čaja s limunom ili kavom s kockicom leda.

GastroReceptiPita od dinje: Osvježavajući okus Mediterana koji se topi u ustima

Facebook

100,860FanovaLajkaj