Pizzocheri, talijansko jelo koje zaslužuje da ga isprobate

Manje poznato van Italije, ali ne i manje ukusno!

Kada pričamo o kuhinjama koje se mogu svrstati u najukusnije, niti jedna rasprava ne može proći bez Italije. Nadaleko poznata po jednostavnim jelima koji su okusima bez premca, sigurno možete nabrojati barem nekoliko talijanskih delicija koje obožavate jesti, a i sigurno se među njima nalazi barem jedna vrsta tjestenine. Ovaj put, pažnju ćemo vam skrenuti na recept koji je jako popularan na sjeveru Italije, a ako nas pitate – zaslužuje puno veću slavu!

Dakle, ako se nađete na sjeveru Italije i na meniju ugledate „pizzocheri“, nemojte oklijevati. Riječ je o jako ukusnom i bogatom tanjuru tjestenine napravljene od heljdinog brašna, kuhane s keljom, krumpirima, maslacem i nekoliko vrsta sira. Lokalni specijalitet hit je u zimskim mjesecima, a kako još uvijek nismo dočekali proljetne temperature, predlažemo da ga napravite kod kuće i barem u mislima otputujete u Italiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ginevra (@ginevralatini)

Sastojci za pizzochere/tjesteninu:

  • Heljdino brašno 400 g
  • Glatko bijelo brašno 100 g
  • Voda  (temperature 50°) 285 ml

Ostali sastojci:

  • Maslac 80 g
  • Polumasni sir sobne temperature 180 g (u Italiji se koristi casera sir, ali edamer, gouda, fontina, gruyere… svi mogu odlično poslužiti kao zamjena)
  • Grana Padano DOP (može se zamijeniti parmezanom) 40 g
  • Krumpiri 240 g
  • Češnjak 2 češnja
  • Kelj 200 g
  • Morska krupna sol 60 g

Postupak:

  1. U zdjeli pomiješamo heljdino i glatko brašno te dodamo vodu. Na ravnu površinu pospemo malo heljdinog brašna i mijesimo energično sve dok smjesa ne postane svilenkasta i elastična. Važno je da smjesa ne bude premekana.
  2. Razvaljajte tijesto, neka bude 2 – 3 mm debljine i počnite ga rezati na rezance široke 7 cm. Zatim po tri rezanca stavite jednog na drugog, ako je potrebno, između malo pospite heljdinim brašnom i režite na manje trakice, tzv. fettucine širine 0,5 – 1 cm.
  3. U lonac stavite otprilike 6 litara vode da prokuha. Narežite također na rezance kelj, ali tako da prije odstranite vanjske listove i korjenasti dio.
  4. Ogulite i narežite krumpire na kockice od cca 1 – 2 cm. U vodu kad prokuha dodajte 60 g soli.
  5. Ubacite samo krumpire i ostavite ih 2 minute. Za to vrijeme narežite sir prethodno izvađen na sobnu temperaturu na tanke šnitice.
  6. Ubacite kelj, a nakon 4 minute dodajte i polovicu pripremljene tjestenine u istu vodu u kojoj se kuha povrće. Kuhajte sve zajedno još 4 minute. Za to vrijeme nasjeckajte češnjak na polovice, odstranite središnji dio, rastopite maslac i zajedno ih kratko prepržite na umjerenoj vatri, dok maslac ne postane boje lješnjaka.
  7. Vatrostalnu posudu zagrijte, a onda izravno iz lonca, dobro ocijeđenu tjesteninu, kelj i krumpire, posložite u prvi sloj. Dodajte polumasni sir, pa onda opet sloj tjestenine, kelja i krumpira i tako sve dok imate sastojaka. Na kraju zalijte sve vrućim maslacem (iz kojeg ćete prethodno izvaditi polovice češnjaka) i pospite parmezanom.
  8. Za kraj možete još i kratko zapeći pizzochere u pećnici, ali i ne morate. Dobar tek!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annalisa Andreini (@annalisaandreini)

I mala napomena: ako pronađete negdje tjesteninu od heljdinog brašna, možete odmah krenuti od rezanja kelja i kuhanja. U tom slučaju samo produžite kuhanje tjestenine.

GastroReceptiPizzocheri, talijansko jelo koje zaslužuje da ga isprobate

Facebook

99,687FanovaLajkaj