Ime je dobio po svom “mrvičastom” tijestu, a tijekom godina je prošao kroz razne prilagodbe sastojaka i načina pripreme. Mi vam donosimo jednostavan recept sa kruškama i jabukama, a okusom ćete biti oduševljeni. Također, možete koristiti i neko drugo voće poput šljiva, marelica, malina…
Sastojci:
4 kruške
4 jabuke
40 dkg brašna
10 dkg bijelog šećera
10 dkg smeđeg šećera
2 vanilin šećera
20 dkg maslaca
2 žlice meda
sok od jedne naranče
limunova korica
cimet
Priprema:
Maslac sobne temperature narežite na kockice i umrvite u brašno. Dodajte smeđi i bijeli šećer. Smjesa koju ćete dobiti neće biti kompaktna, nego mrvičasta. Kruške i jabuke ogulite i narežite na kockice. Pomiješajte ih sa limunovom koricom (pazite da bude neprskani, domaći limun!), sokom od naranče, vanilim šećerom, cimetom i medom.
Vatrostalnu zdjelu namastite maslacem i posložite voće na dno. Posipajte voće smjesom od brašna, šećera i maslaca i pecite 40 minuta na 180 stupnjeva.
Poslužite toplo, a za prilog možete dodati sladoled, šlag, džem od šljiva, malina, smokava…