Portugalske tortice čistog užitka: znamo kako napraviti Pasteis de nata

Jednostavne, a tako ukusne desertne ‘košarice’.

Ovih dana nam na Instagramu i na web portalima stalno iskaču preporuke za putovanja i city-breakove u Portugalu. Ta mediteranska zemlja privlači turiste različitog tipa – od avanturista željnih surfanja na velikim valovima, pa sve do onih željnih fado glazbe i uživanja u morskim plodovima. Mi znamo da ovog proljeća, nažalost, nećemo posjetiti Portugal, ali nije da ne bismo voljeli – pa ćemo si dio te zemlje donijeti u svoj dom putem tradicionalnog deserta Pasteis de nata.

Neodoljivi zalogajčići koje nije teško pripremiti

Ove košarice punjene kremom od jaja toliko su ukusne da ih mnogi smatraju slatkim simbolom Portugala, a povijest vuku iz 18. stoljeća kada su ih svećenici u Jeronimitskom samostanu u Lisabonu počeli pripremati po uzoru na razne dekadentne francuske slastice. Cijela priča je krenula tako da su bjelanjke koristiti za štirkanje odjeće, pa su imali neprestano veliku količinu žutanjaka – s kojima nisu znali što napraviti.

Tako su se dosjetili pripremiti kolač s njihovom kremom te su nastali Pasteis de nata, neodoljivi zalogajčići koje nije teško pripremiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Secret Potion | Vegan Bakery (@secretpotionbakery)

Pasteis de nata

Sastojci:

  • 200 grama bijelog šećera
  • 1 žlica brašna
  • 150 ml punomasnog mlijeka
  • 1 štapić cimeta
  • 70 ml vode
  • ¼ žlice ekstrakta vanilije
  • 3 žumanjaka
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta (cca 300 grama)

Postupak pripreme:

  • Zagrijte 150 ml mlijeka, a žumanjke odvojite od bjelanjaka. U zdjeli izmiješajte 50 ml toplog mlijeka s brašnom i ekstraktom vanilije. Kad dobijete ujednačenu smjesu ulijte je u preostalo zagrijano mlijeko.
  • U posebnom loncu pomiješajte šećer, vodu i štapić cimeta te pustite da tekućina zavrije. Tada izvadite cimet iz lonca. Šećerni sirup polako pomiješajte s mlijekom te ulijte žumanjke. Pjenjačom sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoliku smjesu.
  • Razvaljajte kupljeno lisnato tijesto na debljinu oko jednog centimetra. Izrežite krugove koji će stati u kalup za muffine. Ispunite kalupe nadjevom na bazi jaja do tri četvrtine.
  • Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na maksimalnoj temperaturi od 275 Celzijevih stupnjeva, oko 9 do 10 minuta dok na površini tortice ne vidite crne rupe. Ohladite tortice prije konzumiranja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Victoria Theng | Recipes (@stylemyplate)

GastroReceptiPortugalske tortice čistog užitka: znamo kako napraviti Pasteis de nata

Zagreb je dobio prvi Muzej putovanja! Evo što zasad znamo

Zagreb svake godine postaje sve bogatiji i bogatiji za ponudu kulturnih sadržaja – od radionica izrade bonsai drvaca, preko wine radionica i keramičarskih kreativnih...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram