Portugalske tortice čistog užitka: znamo kako napraviti Pasteis de nata

Jednostavne, a tako ukusne desertne ‘košarice’.

Ovih dana nam na Instagramu i na web portalima stalno iskaču preporuke za putovanja i city-breakove u Portugalu. Ta mediteranska zemlja privlači turiste različitog tipa – od avanturista željnih surfanja na velikim valovima, pa sve do onih željnih fado glazbe i uživanja u morskim plodovima. Mi znamo da ovog proljeća, nažalost, nećemo posjetiti Portugal, ali nije da ne bismo voljeli – pa ćemo si dio te zemlje donijeti u svoj dom putem tradicionalnog deserta Pasteis de nata.

Neodoljivi zalogajčići koje nije teško pripremiti

Ove košarice punjene kremom od jaja toliko su ukusne da ih mnogi smatraju slatkim simbolom Portugala, a povijest vuku iz 18. stoljeća kada su ih svećenici u Jeronimitskom samostanu u Lisabonu počeli pripremati po uzoru na razne dekadentne francuske slastice. Cijela priča je krenula tako da su bjelanjke koristiti za štirkanje odjeće, pa su imali neprestano veliku količinu žutanjaka – s kojima nisu znali što napraviti.

Tako su se dosjetili pripremiti kolač s njihovom kremom te su nastali Pasteis de nata, neodoljivi zalogajčići koje nije teško pripremiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Secret Potion | Vegan Bakery (@secretpotionbakery)

Pasteis de nata

Sastojci:

  • 200 grama bijelog šećera
  • 1 žlica brašna
  • 150 ml punomasnog mlijeka
  • 1 štapić cimeta
  • 70 ml vode
  • ¼ žlice ekstrakta vanilije
  • 3 žumanjaka
  • 1 pakiranje lisnatog tijesta (cca 300 grama)

Postupak pripreme:

  • Zagrijte 150 ml mlijeka, a žumanjke odvojite od bjelanjaka. U zdjeli izmiješajte 50 ml toplog mlijeka s brašnom i ekstraktom vanilije. Kad dobijete ujednačenu smjesu ulijte je u preostalo zagrijano mlijeko.
  • U posebnom loncu pomiješajte šećer, vodu i štapić cimeta te pustite da tekućina zavrije. Tada izvadite cimet iz lonca. Šećerni sirup polako pomiješajte s mlijekom te ulijte žumanjke. Pjenjačom sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoliku smjesu.
  • Razvaljajte kupljeno lisnato tijesto na debljinu oko jednog centimetra. Izrežite krugove koji će stati u kalup za muffine. Ispunite kalupe nadjevom na bazi jaja do tri četvrtine.
  • Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na maksimalnoj temperaturi od 275 Celzijevih stupnjeva, oko 9 do 10 minuta dok na površini tortice ne vidite crne rupe. Ohladite tortice prije konzumiranja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Victoria Theng | Recipes (@stylemyplate)

GastroReceptiPortugalske tortice čistog užitka: znamo kako napraviti Pasteis de nata

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram