Halloween je pred vratima, a pripreme za taj veliki američki blagdan koji je postao popularan diljem svijeta u punom su jeku. Modni brendovi su predstavili svoje tematske kolekcije, a nose se i narančaste manikure u boji bundeva. Upravo su izdubljene bundeve glavni simbol Halloweena, a ako volite njihov okus i ne želite ih koristiti samo za dekoracije, već i za gastro kreacije, svakako isprobajte napraviti preslatka peciva u obliku bundevica!
Ovaj šećerni, jednostavni snack od dizanog tijesta izgleda neodoljivo, a mekano, sočno tijesto bogatog okusa dodatno će vas razoružati. Napravljene od pirea bundeve i uz posip od cimeta i šećera, odličan su comfort food za hladne jesenske večeri kada želite nešto grickati uz šalicu čaja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kiflice bundevice
Sastojci:
- 450 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 200 g pirea od bundeve
- 100 ml toplog mlijeka
- 1 žlica šećera
- 50 g maslaca
- deblji konac
- 2 jaja
- šećer, cimet (začini po volji)
Postupak pripeme:
- Stavite brašno u veću zdjelu i dodajte suhi kvasac i sol te sve skupa dobro promiješajte. Smjesi dodajte šećer, mlijeko, pire od bundeve i jedno jaje te započnite mijesiti tijesto. Nakon pet minuta dodajte maslac i mijesite još pet minuta. Tijesto razvaljajte, ako želite puniti kiflice dodajte žlicu namaza, a potom oblikujte u loptu, premažite uljem i prekrijte krpom te ostavite na toplom mjestu oko jedan sat.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i za to vrijeme tijesto postavite na pobrašnjenu površinu te ga podijelite na 12 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u kuglicu, a potom svaku kuglicu omotajte kuhinjskim koncem kako biste dobili oblik bundeve. A kako biste dobili oblik bundeve, uzmite nož i svaku kuglicu tijesta zarežite na 8 jednakih dijelova. Potom sredinu konca postavite na dno kuglice, a zavežite ga na vrhu. Ponovite postupak kako biste dobili 8 jednakih dijelova koje prate zarezane linije. Prilikom vezanja koncem pripazite da ga ne zavežete prečvrsto već da kuglice imaju prostora narasti u pećnici.
- Poslažite peciva na lim obložen papirom za pečenje i pokrijte toplom krpom te ih ostavite da se dižu 15-ak minuta. Nakon toga razmutite jaje i premažite bundevice. Potom ih prebacite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-ak minuta. Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, skinite konac, ukrasite cimetom i šećerom i poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.