Vrhunac sezone jagoda je u svibnju, no mi već sad pronalazimo te omiljene crvene bobice u trgovinama. Istina, nisu iz Hrvatske, nego iz Španjolske, ali zamamno mirišu, a kao vjesnike proljetnih mjeseci ćemo ih rado već sad ugostiti na svom tanjuru. Baš zato vam danas predstavljamo jedan pravi proljetni recept za laganu tortu od vrhnja, jagoda i keksa, a koja ne traži da palite pećnicu i gotova je za čas posla.
Okusom će oduševiti i mlade i stare, a garantiramo da se neće dugo zadržati u vašem frižideru. Teško da će itko uspjeti ostati na samo jednoj kriški ove kremaste, jagodičaste torte.
Jednostavna proljetna torta s jagodama
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 gr digestiv keksa
- 100 gr prženih, mljevenih badema ili lješnjaka
- 100 gr maslaca (otopljenog)
Za nadjev:
- 3 dl slatkog vrhnja
- 3 dl kiselog vrhnja
- 150 gr šećera u prahu
- 10-12 gr želatine u prahu
- 6 žlica hladne vode za natopiti želatinu
- 3 žlice soka od limuna ili limete
- naribana korica limuna ili limete za posuti tortu
- 500 gr jagoda
Postupak pripreme:
- Sameljite kekse i pržene bademe i u to dodajte otopljeni maslac. Dobro povežite da se sastojci sjedine i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa promjera 22 cm (može i 24 cm). Ostavite na hladnom dok pripremate nadjev.
- Za nadjev prvo natopite želatinu sa hladnoj vodi i ostavite da nabubri. Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu, u njega dodajte kiselo vrhnje, sok od limuna ili limete i dobro sve pomiješajte.
- Sada uzmite nabubrenu želatinu i zagrijte je u mikrovalnoj ili na štednjaku na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom ju mlazu dodajte u smjesu od slatkog vrhnja i kiselog vrhnja, svo vrijeme miksajući.
- Jagode operite, posušite, očistite od peteljki i ostavite ih čitave. Gusto ih poslažite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadjevom od slatkog i kiselog vrhnja. Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete. Sve stavite u hladnjak da se stisne i poslužite nakon par sati.
- Tortu možete ukrasiti po vrhu jagodama i zaliti crvenim preljevom za tortu ili prošarati tamnom čokoladom.