Ne podržavamo ideju da je Valentinovo jedini dan u godini kada se moramo prisjetiti koliko volimo nekoga, jer se ljubav treba slaviti svaki dan, neovisno o datumu, ali isto tako ne možemo reći da smo imuni na romantiku koja prati ‘praznik ljubavi’. 14. veljače tako bi trebao biti samo dodatan podsjetnik, dan kada se dodatno potrudimo pokazati svoje osjećaje prema nekome koga volimo. A ove godine vam sugeriramo da to učinite domaćim macaronsima u obliku srca, simbola najljepšeg osjećaja na svijetu.
Iako macaronsi, ta klasična francuska slastica koja se topi u ustima, nisu najlakši desert za izradu, sav trud ‘ukucan’ u ovu slatku srcoliku verziju bit će sigurno nagrađen te dodatno vrednovan kao izraz nježnosti ako ih poklonimo dragoj osobi. Stoga vas recept čeka u nastavku i primite se posla!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Srcoliki macaronsi
Sastojci:
Za macaronse:
- 200 g fino mljevenog bademovog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 200 g običnog šećera
- 50 ml vode
- 140 g bjelanjaka (ovo je od otprilike 4 jaja)
- Ružičasta jestiva boja u gelu (3 kapljice)
Za kremu:
- 2 žlice maslaca, omekšanog
- 2 žlice krem sira
- 1 1/2 šalica šećera u prahu
- 1 žlica soka od limuna
- Marmelada od maline (za nadjev)
Postupak pripreme:
- Pomiješati bademovo brašno i šećer u prahu i ostaviti sa strane. Pomiješati 200 g običnog šećera s vodom i zagrijavati na najmanjoj vatri, neprestano miješajući, držati na vatri dok se sav šećer ne rastopi; maknuti s vatre kada postigne temperaturu od 114 stupnjeva (mjeriti termometrom za karamel).
- Od bjelanjaka napraviti snijeg, ali ne sasvim čvrst; kada je šećerni sirup gotov, električnim mikserom na najvećoj brzini miješati snijeg i sirup (polagano ulijevati sirup u snijeg); miksati dok se smjesa ne ohladi na sobnu temperaturu (oko 8 minuta); u zadnjoj minuti miksanja, dodati 3 kapljice jestive boje u gelu.
- Isključiti mikser i polagano smjesu snijega i sirupa stavljati u smjesu bademovog brašna i šećera i miješati gumenom špatulom.
- Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva.
- Pripremljenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje i sa širim okruglim nastavkom istisnuti smjesu na lim obložen papirom za pečenje (stavljati smjesu promjera 3 cm), ostavite razmak od 3 cm; slažite ih da imate parove za spajanje (može biti i koji viška ako se neki potrga). Ostaviti pripremljene macaronse na sobnoj temperaturi oko 15 minuta (da se gornji dio lagano posuši).
- Peći 8 – 10 minuta u zagrijanoj pećnici (gornji dio će biti još malo “lelujav” kad ga posipate, ali se treba držati za donji dio). Pečene macaronse ostaviti na sobnoj temperaturi 5 minuta prije nego ih skidate s papira za pečenje.
- Za kremu izmiksati maslac i krem sir dok se ne sjedine pa polagano dodati ostale sastojke i kratko miksati dok smjesa ne postane glatka. Pripremljene macaronse podijeliti u parove da ih možete spajati pa ih namazati kremom – kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje (ili u vrećicu za zamrzavanje jer ovdje ne trebate biti toliko precizni kao kod pravljenja macaronsa) i na jednom macaronsu po njegovom rubnom dijelu istisnite kremu, a u sredinu stavite marmeladu od maline i poklopite ga drugim macaronsom.
- Ovako pripremljeni macaronsi, da bi bili savršeno meki i topili se u ustima, trebali bi odstajati 24 h, nom taj korak možete i preskočiti. Jer tko još čeka macaronse da odstoje!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.