Proslavili smo međunarodni dan kroasana pa je vrijeme da ih naučimo i napraviti!

Ovog vikenda obilježavao se svjetski dan kroasana pa vam tim povodom za početak tjedna donosimo recept uz koji ih možete pripremiti kod kuće.

Malo toga volimo kao što volimo miris i okus svježe pečenih kroasana, tradicionalne francuske slastice koja stoljećima oduševljava. Napravljeni od maslaca, tijesta i punjeni svim mogućim filama, kroasani su slaba točka mnogih zaljubljenika u pekarske proizvode, a s obzirom na to da ih 99% stanovništa voli – možda je pravo vrijeme da ih konačno naučimo i napraviti.

Donosimo vam stoga jednostavan recept za domaće kroasane koji će vas oduševiti okusom i teksturom, a neće zahtijevati dugotrajnu pripremu, preklapanje tijesta ni cijelo more maslaca. Cijeli proces do izlaska hrskavih kroasana iz pećnice traje oko sat i pol do maksimalno dva sata, pa je ovo savršen projekt za zimsko popodne.

Trik kod ovih kroasana je taj da, ako vam dobro ispadnu možete ih nazvati kroasanima, ali ako nešto pođe po zlu uvijek ih možete nazvati kiflicama – ono što im je zajedničko je to da su uvijek ukusni. Slatki ili slani – baza je ista. Možete ih pripremati i bez punjenja i onda ih pecite samo pet minuta kraće.

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna (idealno bi bilo Manitoba brašno)
  • 350 ml mlakog mlijeka
  • 4 žlice ulja
  • 0,5 komada praška za pecivo
  • 1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca + malo šećera i brašna za dizanje kvasca
  • 1 jaje
  • 200 – 250 g maslaca
  • 2 žličice soli

Za premazivanje prije pečenja:

  • 1 jaje
  • Malo soli

Postupak pripreme:

Suhi ili svježi kvasac, brašno, šećer i malo toplog mlijeka umutite i ostavite da se digne. U zdjeli dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko koje ste izmiješali s uljem i na kraju jedno jaje. Umijesite glatko tijesto. Kad ste umijesili tijesto, podijelite da ga na 8 loptica. Izvaljajte tijesto u krug promjera 15-20 cm i to tako da kad izvaljate prvi krug na njega posložite tanko rezane ili ribane kriške maslaca (ili dobro omekšali maslac nanesite kistom ili žlicom) pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako sve dok ne dođete do osmog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.

Sad tako složeno tijesto dobro razvaljajte u krug do debljine ispod jednog centimetra. Prerežite prvo na 4 dijela, pa svaku četvrtinu još na 4 dijela ako želite veće kroasane ili na 6 dijelova ako želite manje kroasane. Kroasane punite nadjevom koji želite, bilo slatkim ili slanim. Punite od šireg dijela žličicom, pritisnite dobro da nadjev ne iziđe van tijekom pečenja i zarolajte u pužiće, odnosno, u formu kroasana. Složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i pustite da se kroasani dižu jedno 30 – 45 min.

Upalite pećnicu da se grije i u međuvremenu premažite kroasane smjesom od jednog jaja i soli. Pecite na 200° C 20-25 minuta, odnosno dok kroasani ne poprime lijepu, zlatnu boju.

FotoPexels
GastroReceptiProslavili smo međunarodni dan kroasana pa je vrijeme da ih naučimo i...

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj