Najmirisnije i najslađe proljetno voće, jagode, stigle su na tržnice. Osim što nas je razveselilo vidjeti ih u svoj njihovoj crvenoj, bobičastoj raskoši, odmah smo se poveselili i svim desertima i slasticama koje ćemo od njih moći raditi sljedećih mjeseci. Sezona jagoda traje samo 2-3 mjeseca pa ih je potrebno maksimalno iskoristi i uživati u njima koliko god i kad god je moguće.
Osim klasičnih biskvitnih torti i rolada, posebno popularni desert koji uključuje jagode su i francuski tartovi. Prhko, hrskavo tijesto, kremasto punjenje i dodatak svježih jagoda na vrhu čine ovu slavnu slasticu neodoljivom, a mi smo pronašli recept koji je jednostavan i vrlo se brzo priprema. Uljepšajte nedjelju uz ovaj slatki zalogaj i obilježite početak proljeća tartom od jagoda i mascarponea.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tart od jagoda i mascarponea
Sastojci:
Podloga:
- 200 g čajnih keksa (petit ili mljevena Plazma)
- prstohvat soli
- 100 g maslaca
Krema:
- 500 g mascarpone sira
- 180 ml vrhnja za šlag
- 1 vanilin šećer
- 180 g šećera
- 200 g jagoda
- 1 crveni preljev za torte
Postupak pripreme:
Kekse sameljite, dodajte sol i pomiješajte s maslacem. Utisnite u okrugli kalup za tart promjera 26-28 cm. Stavite u hladnjak dok pripremite kremu. Izmiksajte mascarpone s vanilin šećerom i šećerom. Vrhnje za šlag posebno izmiksajte pa sjedinite s mascarponeom. Namažite ravnomjerno na podlogu od keksa. Oprane jagode prerežite na pola i složite po kremi. Preljev za torte pripremite po uputi s vrećice, pustite 5 min da se prohladi i pažljivo prelijte po jagodama. Možete to učiniti i žlicom. Kolač spremite u hladnjak preko noći pa sutradan poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.