Prve trešnje su stigle u prodaju pa smo ih pretvorili u ovu prefinu pitu

Hrskava izvana, puna bogatog nadjeva iznutra.

Ovih dana svi se gostimo s jagodama, no primijetili smo da su u dućane i na tržnice stigle i prve ovogodišnje trešnje. Još naravno nisu onako tamno crvene, jako zrele, no i ovakve svijetlo crvene i pomalo kiselkaste odlične su za pripremu najfinijih prhkih pita – pa vam zato donosimo i recept.

S obzirom na to da ne poznajemo puno ljudi koji ne vole kombinaciju tijesta koje se topi u ustima, bogatog, kremastog nadjeva od voća i dodatka u obliku šlaga ili kuglice sladoleda od vanilije, ovo je odličan kasno proljetni recept koji vam svakako preporučujemo da isprobate.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Varya | lifestyle & fashion (@varvara.demidenko)

Pita od trešanja

Sastojci: 

Za tijesto:

  • 280 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  •  ½ žličice praška za pecivo
  • 140 g maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Za nadjev:

  • 600 g očišćenih trešanja
  • 150 g šećera
  • 1 žlica limunova soka
  • ¼ žličice cimeta u prahu
  • ¼ žličice muškatnog oraščića u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice škrobnog brašna

Za premazivanje tijesta:

  • 1 razmućeni bjelanjak
  • 1 žlica mlijeka

Postupak pripreme:

  • Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, šećer, hladan maslac narezan na listiće, žumanjak, kiselo vrhnje pa dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte hladne vode, po potrebi, da dobijete glatko tijesto.
  • Podijelite ga u dva dijela, jedan dio 2/3 i drugi dio 1/3 tijesta, pa ih umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Zatim veće tijesto razvaljajte na veličinu da može prekriti i rubove posude za pitu (promjeran24 cm). Stavite ga u posudu i premažite bjelanjkom. Drugo, manje, tijesto razvaljajte na veličinu posude i izrežite na trakice.
  • U posudu stavite trešnje pa im dodajte šećer, limunov sok, cimet, muškatni oraščić, vanilin šećer, škrobno brašno i promiješajte.
  • Dobiveni nadjev rasporedite preko tijesta te po njemu složite drugo tijesto (trakice) u obliku rešetke. Rubove pritisnite vilicom, premažite ga mlijekom i pecite oko 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Pečenu pitu ostavite da se hladi 2 sata, a zatim poslužite.

GastroReceptiPrve trešnje su stigle u prodaju pa smo ih pretvorili u ovu...

Osvježavajuća panna cotta by Jamie Oliver: Idealan desert za uvod u ljeto

Panna cotta je tradicionalni talijanski desert od slatkog vrhnja, a koji je posebno omiljena poslastica tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Brza i laka priprema, osvježavajući,...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram