Pumpkin Pie: jesenski desert koji se mora naći na vašem stolu

Pita koja je sinonim za vrhunski, a jednostavan jesenski desert.

Jesenski deserti u našim krajevima većinom znače pite od jabuka, krušaka ili pak kesten pire, no iz SAD-a se proširio i trend pečenja slatkih prhkih pita od bundeva koje oduševljavaju i mirisom i okusom, a na vaš će stol donijeti ultimativno jesensko gastro iskustvo. Dakle, ako još niste isprobali ispeći pitu od bundeve, sada je idealno vrijeme da to učinite. Prestanite ovu sezonsku namirnicu doživljavati kao rezerviranu samo za slana jela već ju naučite koristiti i u desertima – garantiramo vam da nećete požaliti. Uz dodatak slatkog vrhnja ili mješavine začina kao što su cimet i muškatni oraščić, dodatno možete oplemeniti ovaj ionako odličan recept koji vam donosimo u nastavku.

Slatka pita od bundeve

Sastojci:

Za prhko tijesto:

  • 25 dag brašna
  • 12 dag maslaca
  • 5 dag šećera
  • 1 jaje srednje veličine
  • 1 jušna žlica kiselog vrhnja
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 40 dag bundeve
  • 15 dag šećera
  • 3 jaja
  • 125 ml slatkog vrhnja

Postupak pripreme:

  • Narežite bundevu na manje kockice. U veću zdjelu stavite vodu, ubacite u nju narezanu bundevu i pustite da zavrije i kuhajte otprilike 15 minuta ili dok bundeva ne omekša. Nakon kuhanja ocijedite bundevu i pretvorite je u pire mikserom ili u blenderu. Ako nemate mikser ili blender, bundevu možete zgnječiti gnječilicom za krumpir.
  • Stavite brašno u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. U brašno ubacite sol i šećer. Narežite maslac na listiće, stavite ga u brašno i smrvite prstima. Budite što brži kako se maslac ne bi previše rastopio, a prije mrvljenja ruke operite u hladnoj vodi da biste ih rashladili.
  • U mješavinu brašna, maslaca, šećera i soli dodajte jaje i žlicu vrhnja pa sve sastojke lagano povežite rukom i zamijesite glatko tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga nakon pečenja biti žilavo, a ne prhko kao što bi trebalo biti. Čim se svi sastojci povežu u glatku kuglu, možete završiti s miješenjem. Kuglu tijesta rukama oblikujte u disk, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 45 minuta. Tijesto se oblikuje u disk kako bi se kasnije lakše valjalo.
  • Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon hlađenja tijesto stavite na podlogu posipanu oštrim brašnom te ga razvaljajte. Stavite tijesto u željeni kalup, odstranite viškove i iskoristite ih za krpanje eventualnih rupa koje mogu nastati tijekom prenošenja tijesta u kalup. Stavite tijesto bez nadjeva u zagrijanu pećnicu i pecite 10-ak minuta ili dok tijesto ne požuti. Zatim ga izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
  • Sada se prebacite na završetak pripreme nadjeva. Jaja i šećer tucite mikserom dok se volumen jaja ne poveća za dva puta i smjesa ne postane svijetlo žuta. U bundevu umiješajte slatko vrhnje pa nakon toga u dobivenu smjesu lagano umiješajte tučena jaja sa šećerom.
  • Opet uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Ulijte nadjev u ohlađeno tijesto i stavite pitu da se peče. Bit će gotova za 40-ak minuta. Kada primijetite da je na samoj sredini malo mekana, ali tvrda na dodir na ostatku površine, možete je izvaditi iz pećnice i staviti na hlađenje.

FotoPexels
GastroReceptiPumpkin Pie: jesenski desert koji se mora naći na vašem stolu

Facebook

85,763FanovaLajkaj

instagram