Pumpkin Spice sezona je krenula: Obilježit ćemo je ovom štrudlom

Hrskavi okus jeseni.

Ovaj je rujan topao i čini se kako je bablje ljeto ovog mjeseca pokazalo svoje najljepše lice, no činjenica je da se okusi, boje i motivi jeseni lagano uvlače u naše živote. Od hladnijih večeri pa sve do jela na bazi jabuka, cimeta i đumbira, jesen je u svim aspektima pred vratima, a mi joj se veselimo.

Otkako je popularni Starbucks prije nekoliko godina lansirao svoju megahit Pumpkin Spice Latte kavu, cijeli svijet je jesen počeo izjednačavati s okusom slatke bundeve, a taj trend nije zaobišao ni Hrvatsku. Baš zbog toga vam u nastavku donosimo recept za mirisnu slatku štrudlu od bundeve iliti buče, a koja oduševljava mekom teksturom punjena i hrskavom koricom izvana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stane Zilnik (@stanezilnik)

Slatka štrudla od bundeve

Sastojci:

Za vučeno tijesto:

  • 500 g brašna za vučena tijesta ili glatkog brašna
  • 75 ml biljnog ili suncokretovog ulja
  • 300 ml mlake vode
  • 1 žličica soli
  • ulje za premazati tijesto
  • Nadjev od bundeve:
  • 1 kg bundeve
  • ½ žličice soli
  • 100 g šećera
  • ¼ žličice cimeta

Dodatno:

  • 50 ml ulja za premazati tijesto
  • 100 g rastopljenog maslaca za premazati štrudle
  • šećer u prahu/cimet u prahu

Postupak pripreme:

  • U posudu uspite brašno, sol i ulje pa dodajte mlaku vodu. Ako vam je tijesto presuho slobodno dodajte još vode, a ako se tijesto lijepi dodajte još brašna. Bitno da sve dodajete malo po malo.
  • Umijesite mekano glatko tijesto koje se ne lijepi. Za ovo će vam trebati 15 minuta ako mijesite rukama ili 8-10 minuta ako mijesite kuhinjskim robotom.
  • Oblikujte ga u kuglu, lagano premažite s malo ulja, stavite na tanjur, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara oko 30 minuta.
  • Bundevu ogulite, očistite unutrašnjost i naribajte. Posolite i promiješajte pa ostavite 15-ak minuta da pusti vodu. Istisnite rukama višak vode i iscijeđenu bundevu pomiješajte sa šećerom i cimetom (ako ne volite cimet, samo ga izostavite).
  • Odstajalo tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak. Prvo valjkom za tijesto lagano razvaljajte, a zatim ga pažljivo rukama razvucite počevši od sredine prema rubovima tijesta, krećući se u svim smjerovima.
  • Tijesto tanko razvucite preko cijelog stola tako da rubovi vise sa strane. Zadebljane rubove tijesta odrežite (to možete ostaviti i premijesiti za drugu rundu štrudle), a razvučeno tijesto pokapajte uljem te lagano i pažljivo premažite, najbolje dlanovima. Ulje će spriječiti da se tijesto osuši.
  • Na pripremljeno tijesto rasporedite nadjev u tankom, ravnomjernom sloju. Nadjev bi bilo najbolje rasporediti rukama kako bi izbjegli grudice i ravnomjerno rasporedili nadjev po cijelom tijestu.
  • Pomoću stolnjaka zarolajte tijesto, počevši od šire strane. Tijesto najprije zarolajte s jedne strane do sredine, a zatim isti postupak ponovite i sa suprotne strane.
  • Složite u nauljen lim za pečenje jedan do drugog, bez da ostavljate razmak između komada. Premažite rastopljenim maslacem.
  • Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ne bude fino hrskava. Naravno, ako vam je lakše možete koristiti gotove kore za savijaču.
  • Najbolje poslužiti malo prohlađeno i posipano šećerom u prahu i cimetom.

GastroReceptiPumpkin Spice sezona je krenula: Obilježit ćemo je ovom štrudlom

Kako biti podrška u trenutku suočavanja s dijagnozom raka dojke?

Mjesec listopad je poseban mjesec jer je posvećen borbi protiv raka dojke. Samim time, vrijeme je kada se diljem svijeta ističe važnost prevencije, ranog...

Za sve fanove ‘Friendsa’: Preslatke jeftine Sinsay jastučnice!

Humoristična serija ‘Friends’ koja je obilježila 1990-e odavno uživa kultni status, a zbog svoje feel-good vibre gledatelji joj se sada već desetljećima stalno iznova...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram