Ljeto nas razmazi dugim danima, suncem koje grije kožu, mirisom mora, svježim voćem i laganim večerima na terasi. No, s visokim temperaturama dolazi i vječna potraga za što efikasnijim načinom da se rashladimo, a ništa ne osvježava bolje od dobro ohlađenog, domaćeg napitka u ruci.
Ove sezone tako zaboravite na gazirane sokove prepune šećera; ovo je ljeto tijekom kojeg će domaći i prirodni sastojci ponajviše doći do izražaja. Bilo da ste u gradu, na plaži ili u planinama, ova tri napitka koja vam preporučujemo u nastavku ne samo da će vas osvježiti, već će unijeti i dašak ljetne bezbrižnosti u svaki gutljaj. Svi su jednostavni za pripremu, a preukusni za konzumaciju!
Domaća limunada s mentom i medom
Sastojci:
- 3 velika, sočna limuna (ili 5 manjih)
- 1 l hladne vode
- 2–3 žlice meda (ili agavinog sirupa)
- Šaka svježe mente
- Led u kockicama
- Po želji: kriške krastavca ili limete za dodatnu svježinu
Postupak pripreme:
Iscijedite limune i procijedite sok kroz sito. U bokal ulijte vodu i dodajte med. Dobro promiješajte dok se med ne otopi. Dodajte sok od limuna, listiće mente i puno leda. Ohladite u hladnjaku 30 minuta ili poslužite odmah uz slamku i krišku limete.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ledeni smoothie od lubenice i limete
Sastojci:
- 3 šalice očišćene lubenice (bez koštica, narezane na kockice i smrznute)
- Sok 1 limete
- 5–6 listića svježe mente
- Prstohvat soli (da pojača slatkoću)
- Po želji: žlica meda ili javorovog sirupa
- Led (ako lubenica nije zamrznuta)
Postupak pripreme:
Sve sastojke ubacite u blender. Miksajte dok ne dobijete gustu, ledenu teksturu. Poslužite odmah u rashlađenim čašama s dekoracijom od mente ili limete. Možete dodati i malo kokosove vode za tropski twist.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ljetni zeleni ‘detox’ mocktail
Sastojci:
- 1/2 krastavca (oguljenog)
- Sok 1 limuna
- Šaka svježeg špinata ili kelja (blagog okusa)
- 1/2 jabuke (ili zelene ako želiš malo kiselije)
- 2 dl kokosove vode
- Kockice leda
Postupak pripreme:
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete tekuću, glatku smjesu. Po želji procijedite, ali nije nužno – vlakna pomažu probavi. Poslužite ohlađeno, uz krišku krastavca ili list mente za dekoraciju. Dodajte malo naribanog đumbira ako volite pikantniji okus.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.