Knedle sa šljivama jedno su od jela koje možemo jesti kao samostalan obrok, ali i kao desert. Iako knedle dolaze s različitim punjenima, šljive su klasik koji je uvijek privlačan, a odlično se slaže uz cimet, ali i kiselo vrhnje uz koje postaju konkretan obrok. U nastavku vam donosimo jednostavan recept koji baš uvijek uspijeva:
Potrebno vam je:
1 kg krumpira
1 žlica masti ili maslaca
malo soli
dva jaja
400 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
25 šljiva
Priprema:
Oguliti krumpir i skuhati, ocijediti i vodu, dobro ispasirati pa u toplo dodati mast ili maslac. Kad se smjesa malo ohladi dodajte jaja, posolite te dobro promiješajte da dobijete ujednačenu smjesu. Zatim dodajte brašno i mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. U međuvremenu operite šljive i izvadite im koštice. Tijesto razvaljajte na debljinu 0,5 cm pa izrežite na veličinu da možete zamotati šljivu u njih. U prokuhalu vodu ubacite knedle i kuhajte dok ne isplivaju na površinu (ako ste tijesto valjali na veću debljinu pustite ih da kuhaju još minutu, dvije…). Kuhane knedle uvaljajte u krušne mrvice te ih stavite pržiti na tavu na ugrijano ulje. Pržite ih dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Knedle možete posuti sa šećerom s dodatkom cimeta, a odlično se slažu i uz kiselo vrhnje.