Ricotta cheesecake sa šumskim voćem: Talijanska elegancija s modernim twistom

Najfiniji ljetni desert koji vam treba ove godine.

U svijetu slastica, cheesecake je već desetljećima kralj. No, ako ste navikli na gusti američki stil od krem sira, talijanska verzija s ricottom nudi nešto posve drugačije: laganiju, prozračniju teksturu, s nježnim okusom koji dopušta da drugi sastojci zasjaje. Ovaj recept donosi upravo to – tradicionalni ricotta cheesecake obogaćen svježinom i aromom šumskog voća, za sve one koji vole klasične okuse s daškom nečeg novog.

Savršen za proljetna i ljetna druženja, brunch s prijateljima ili jednostavno kao desert za uživanje u miru, ova torta nije samo ukusna – već i vizualno impresivna. Voćni preljev u kontrastu s nježno zlaćanom kremom čini svaki komad malim umjetničkim djelom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gurme Rehberi (@gurmerehberi)

Ricotta cheesecake sa šumskim voćem

Sastojci: 

Za podlogu:

  • 200 g integralnih ili klasičnih keksa (npr. Digestive)
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 1 žlica šećera (po želji)
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 500 g ricotta sira (dobro ocijeđenog)
  • 250 g mascarponea
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Naribana korica 1 limuna
  • 1 žlica brašna (ili škroba, za dodatnu čvrstoću)

Za preljev od šumskog voća:

  • 300 g šumskog voća (svježe ili smrznuto: maline, borovnice, kupine)
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica gustina (razmućenog u malo vode)

Postupak pripreme: 

  • Kekse usitnite u blenderu ili ih zdrobite u vrećici. Pomiješajte s otopljenim maslacem, šećerom i prstohvatom soli. Utisnite smjesu u kalup (24 cm) obložen papirom za pečenje. Stavite u hladnjak 20 minuta (ili pecite 10 min na 170 °C za hrskaviju varijantu).
  • Ricottu dobro ocijedite (po potrebi kroz gazu ili krpu) kako bi krema bila što suša. U velikoj posudi pomiješajte ricottu, mascarpone, šećer, jaja, žumanjak, vaniliju i limunovu koricu. Dodajte brašno i miksajte kratko, tek toliko da se sjedini – ne predugo da ne uđe previše zraka.
  • Ulijte kremu preko podloge. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 50–60 minuta, dok sredina još lagano ‘drhti’.
  • Ohladite u pećnici s odškrinutim vratima, zatim prebacite u hladnjak na minimalno 4 sata (idealno preko noći).
  • U lončiću zagrijte šumsko voće, šećer i limunov sok dok ne zavrije. Dodajte gustin razmućen u vodi, kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite i prelijte preko ohlađenog cheesecakea netom prije posluživanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Linda Brown (@homecookebylinda)

GastroReceptiRicotta cheesecake sa šumskim voćem: Talijanska elegancija s modernim twistom

Trk u Maksimir – stiže četvrta dječja utrka Zdrav kao lav!

Ova posebna utrka, namijenjena djeci svih uzrasta i njihovim roditeljima, okuplja više od same rekreacije – njezini ciljevi su promicanje zdravih životnih navika kod djece i poticanje...

Facebook

100,860FanovaLajkaj