U svijetu slastica, cheesecake je već desetljećima kralj. No, ako ste navikli na gusti američki stil od krem sira, talijanska verzija s ricottom nudi nešto posve drugačije: laganiju, prozračniju teksturu, s nježnim okusom koji dopušta da drugi sastojci zasjaje. Ovaj recept donosi upravo to – tradicionalni ricotta cheesecake obogaćen svježinom i aromom šumskog voća, za sve one koji vole klasične okuse s daškom nečeg novog.
Savršen za proljetna i ljetna druženja, brunch s prijateljima ili jednostavno kao desert za uživanje u miru, ova torta nije samo ukusna – već i vizualno impresivna. Voćni preljev u kontrastu s nježno zlaćanom kremom čini svaki komad malim umjetničkim djelom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ricotta cheesecake sa šumskim voćem
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g integralnih ili klasičnih keksa (npr. Digestive)
- 100 g maslaca, otopljenog
- 1 žlica šećera (po želji)
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 500 g ricotta sira (dobro ocijeđenog)
- 250 g mascarponea
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 1 žumanjak
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Naribana korica 1 limuna
- 1 žlica brašna (ili škroba, za dodatnu čvrstoću)
Za preljev od šumskog voća:
- 300 g šumskog voća (svježe ili smrznuto: maline, borovnice, kupine)
- 2 žlice šećera
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žličica gustina (razmućenog u malo vode)
Postupak pripreme:
- Kekse usitnite u blenderu ili ih zdrobite u vrećici. Pomiješajte s otopljenim maslacem, šećerom i prstohvatom soli. Utisnite smjesu u kalup (24 cm) obložen papirom za pečenje. Stavite u hladnjak 20 minuta (ili pecite 10 min na 170 °C za hrskaviju varijantu).
- Ricottu dobro ocijedite (po potrebi kroz gazu ili krpu) kako bi krema bila što suša. U velikoj posudi pomiješajte ricottu, mascarpone, šećer, jaja, žumanjak, vaniliju i limunovu koricu. Dodajte brašno i miksajte kratko, tek toliko da se sjedini – ne predugo da ne uđe previše zraka.
- Ulijte kremu preko podloge. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 50–60 minuta, dok sredina još lagano ‘drhti’.
- Ohladite u pećnici s odškrinutim vratima, zatim prebacite u hladnjak na minimalno 4 sata (idealno preko noći).
- U lončiću zagrijte šumsko voće, šećer i limunov sok dok ne zavrije. Dodajte gustin razmućen u vodi, kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite i prelijte preko ohlađenog cheesecakea netom prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.