Postoje deserti koji nas automatski asociraju na bakinu kuhinju, a jedan od njih svakako je i rustikalna, mirisna pita od šljiva. Šljive su omiljena voćka rane jeseni, a s obzirom da su trenutno na kraju sezone, vrijeme je da iskoristimo posljednju šansu uživanja u njima i počastimo se slasticom koja će oduševiti naše okusne pupoljke. Sugeriramo vam stoga da prvo slobodno vrijeme iskoristite za pripremu ove slatke pite od prhkog tijesta i sočnog punjenja od sezonskih šljiva – sigurno nećete zažaliti.
Pita od šljiva
Sastojci:
Kora:
- 200 g oštrog brašna
- 100 g mekog brašna
- prstohvat soli
- 75 g šećera
- 140 g maslaca
- 1 žlica mlijeka
- 1 jaje
Punjenje:
- 800 g šljiva
- 2 žlice škrobnog brašna
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 100 g šećera
- 1 jaje i žlica mlijeka za premazivanje
Postupak pripreme:
- Pomiješajte brašna, sol, šećer i hladni maslac pa stvorite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko i jaje pa kratko izmiješajte ili umijesite dok se sve ne sjedini i dobijete kompaktno tijesto. Bitno je ne mijesiti predugo da se tijesto ne zagrije previše. Podijelite tijesto na 2/3 i 1/3, spljoštite oba dijela u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ohladite 20-30 min.
- Za to vrijeme pripemite nadjev. Šljive očistite, operite i narežite na četvrtine. Pomiješajte s ostalim sastojcima. Sada pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za pitu ili tortu dobro premažite maslacem.
- Veći komad tijesta na pobrašnjenoj plohi razvaljajte na veličinu nešto veću od kalupa. Namotajte na valjak pa prebacite u kalup. Utisnite tijesto u stranice kalupa i pazite da je na svim stranama jednako visoko (oko 2 cm). Izbodite tijesto vilicom na 10-tak mjesta.
- Sada stavite nadjev i poravnajte ga da svuda bude što ravnomjernije debljine. Pitu sada možete staviti u hladnjak dok pripremite trakice.
- Preostalo tijesto razvaljajte na veličinu kalupa pa razrežite na trakice raznih debljina ili sve jednake, kako želite.
- Rub pite premažite jajetom koje ste umutili sa žlicom mlijeka. Poslažite trakice preko pite po želji, možete ih samo križati, a možete i plesti pravu mrežu. Premažite i njih umućenim jajetom.
- Pitu pecite oko 40 min. Vidjet ćete kad vam nadjev počne kipjeti, šljive su tada omekšale i pustile svoj sok i treba samo dati par minuta vremena škrobu da zgusne te sokove. Tada će već tijesto biti lijepo zlatno. Poslužite pitu toplu ili hladnu, posipanu sa šećerom u prahu.
View this post on Instagram