Rustikalna pita od šljiva: Kultni jesenski desert neodoljivog okusa

Peći kolače jedan nam je od najdražih opuštajućih hobija. Ove jeseni zato ćemo svakako izdvojiti malo vremena i posvetiti se izradi ove ukusne pite.

Postoje deserti koji nas automatski asociraju na bakinu kuhinju, a jedan od njih svakako je i rustikalna, mirisna pita od šljiva. Šljive su omiljena voćka rane jeseni, a s obzirom da su trenutno na kraju sezone, vrijeme je da iskoristimo posljednju šansu uživanja u njima i počastimo se slasticom koja će oduševiti naše okusne pupoljke. Sugeriramo vam stoga da prvo slobodno vrijeme iskoristite za pripremu ove slatke pite od prhkog tijesta i sočnog punjenja od sezonskih šljiva – sigurno nećete zažaliti.

Pita od šljiva

Sastojci:

Kora:

  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • 75 g šećera
  • 140 g maslaca
  • 1 žlica mlijeka
  • 1 jaje

Punjenje:

  • 800 g šljiva
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 100 g šećera
  • 1 jaje i žlica mlijeka za premazivanje

Postupak pripreme:

  • Pomiješajte brašna, sol, šećer i hladni maslac pa stvorite mrvičastu smjesu. Dodajte mlijeko i jaje pa kratko izmiješajte ili umijesite dok se sve ne sjedini i dobijete kompaktno tijesto. Bitno je ne mijesiti predugo da se tijesto ne zagrije previše. Podijelite tijesto na 2/3 i 1/3, spljoštite oba dijela u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ohladite 20-30 min.
  • Za to vrijeme pripemite nadjev. Šljive očistite, operite i narežite na četvrtine. Pomiješajte s ostalim sastojcima. Sada pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za pitu ili tortu dobro premažite maslacem.
  • Veći komad tijesta na pobrašnjenoj plohi razvaljajte na veličinu nešto veću od kalupa. Namotajte na valjak pa prebacite u kalup. Utisnite tijesto u stranice kalupa i pazite da je na svim stranama jednako visoko (oko 2 cm). Izbodite tijesto vilicom na 10-tak mjesta.
  • Sada stavite nadjev i poravnajte ga da svuda bude što ravnomjernije debljine. Pitu sada možete staviti u hladnjak dok pripremite trakice.
  • Preostalo tijesto razvaljajte na veličinu kalupa pa razrežite na trakice raznih debljina ili sve jednake, kako želite.
  • Rub pite premažite jajetom koje ste umutili sa žlicom mlijeka. Poslažite trakice preko pite po želji, možete ih samo križati, a možete i plesti pravu mrežu. Premažite i njih umućenim jajetom.
  • Pitu pecite oko 40 min. Vidjet ćete kad vam nadjev počne kipjeti, šljive su tada omekšale i pustile svoj sok i treba samo dati par minuta vremena škrobu da zgusne te sokove. Tada će već tijesto biti lijepo zlatno. Poslužite pitu toplu ili hladnu, posipanu sa šećerom u prahu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tóth V. Vivien (@vajdavivii)

GastroReceptiRustikalna pita od šljiva: Kultni jesenski desert neodoljivog okusa

Keramičarska radionica kojom pomažemo napuštenim psima? Odmah se prijavljujemo!

Poznati zagrebački keramičarski studio Morra ovog mjeseca organizira jako poseban događaj, odnosno kreativnu radionicu keramike u suradnji s Udrugom Dog&Go, s ciljem skupljanja novca...

Domenica otkrila svoju Prvu ljubav!

Domenica, mlada glazbenica s otoka Korčule, izazvala je veliko zanimanje svojom novom pjesmom ”Prva ljubav, prva bol”. Ovaj ljetni hit predstavlja Domenicu u potpuno...

Najljepše haljine ovog proljeća dolaze iz radionice Diane Viljevac

Diana Viljevac, dizajnerica bez čijih haljina žene više ne mogu zamisliti važne prigode i za ovu toplu sezonu pripremila je kolekciju koja plijeni pažnju...

Keramičarska radionica kojom pomažemo napuštenim psima? Odmah se prijavljujemo!

Poznati zagrebački keramičarski studio Morra ovog mjeseca organizira jako poseban događaj, odnosno kreativnu radionicu keramike u suradnji s Udrugom Dog&Go, s ciljem skupljanja novca...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram