Savršeno za hladan, zimski dan: Maneštra od divljih šparoga

Sezona je divljih šparoga,pa je vrijeme da ih uvrstimo u prehranu na što više načina.

Šparoge su zbog svojega okusa i ljekovitih svojstava cijenjene još u razdoblju starog Rima kad su čitave flote brodova odlazile u prikupljanje šparoga za careve. Možda se upravo zbog toga šparoge ponekad zovu ”carsko povrće”. Danas u ovom vitkom, mesnatom povrću možemo uživati bez posezanja za carskim zalihama. S obzirom na to da je travanj njihova sezona, možete ih pronaći na svakoj tržnici, ali i dućanu pa je pravo vrijeme da ih uvrstite na svoj jelovnik u što više oblika!

Kako nas je za početak ovog tjedna iznenadila hladna, snježna fronta koja kao da je odjednom „ugasila“ proljeće, dobro je danas skuhati jelo koje će nas zagrijati i okrijepiti. Zbog toga vam predstavljamo recept za maneštru od šparoga. Uz dodatak riže ili knedlica, ova bogata gusta juha postaje prava nutritivna bomba.

Inače, šparoge su poznate kao izvrstan izvor folne kiseline, vitamina B skupine, esencijalnog za pravilnu diobu stanica i sintezu DNA te bitnog za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Šparoge su također izvor blagotvornih fitonutrijenata za zdravlje, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina koji mogu djelovati kao snažni antioksidansi i štititi stanice od oksidativnih oštećenja koja nastaju zbog djelovanja slobodnih radikala.

Budući da su bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama – jedna šalica kuhanih šparoga sadrži svega 43 kalorije – šparoge je poželjno uvrstiti u prehranu. Uz ovaj recept to možete učiniti već danas.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli GUŠTOGRAFIJA (@gustografija)

Sastojci:

  • 300 g divljih šparoga
  • 200 g riže
  • 50 g kuhane šunke
  • 1.50 l povrtnog temeljca
  • 30 g slanog maslaca
  • 30 g parmezana
  • 1 mala žlica ulja suncokretovog
  • sol

Postupak pripreme:

Na ulju pirjajte nasjeckani luk i vrhove šparoga. Zatim dodajte šunku i pirjajte još neko vrijeme, da se okusi povežu. Podlijte temeljcom i kuhajte četvrt sata. Dodajte rižu pa dalje kuhajte dok ne omekša. Pri samom kraju kuhanja dodajte još malo slanog maslaca jelu, za kremastiji okus. Kada pripremate jelo sa šparogama, korisitite divlje šparoge jer su ukusnije i zdravije. Konzistencija jela treba biti tekuća, a boja žarko zelena. Ovo jelo iznimno je zdravo, a uz to će i zagrijati tijelo. Umjesto riže možete staviti i neku drugu žitaricu ili je pak zamijeniti knedlicama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jessica Gibson (@aproperplate)

GastroReceptiSavršeno za hladan, zimski dan: Maneštra od divljih šparoga

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj