Sezona je gljiva: Napravite krem juhu od vrganja u kruhu!

Toliko dobra da bismo ju jeli baš svaki dan.

Ako tražite način da si uljepšate čak i najhladniji i najmaglovitiji dan ove jeseni, onda vam sugeriramo da si skuhate izdašnu, zdravu juhu od vrganja. Obilje okusa, sezonske namirnice i kremasta tekstura juhe od vrganja uvijek nas iznova oduševi, a kako je ova jesen, po onome što čujemo, vrlo bogata po pitanju gljiva te ih možete ubrati u gotovo svakoj šumi, pretvaranje recepta za krem juhu od vrganja u stvarnost ne mora biti ni skupo!

Izađite u šetnju, nadišite se šumskog zraka te naberite vrganje (a ako vam se ne da uvijek ih možete kupiti i na tržnici) te se počastite najfinijom jesenskom juhicom. No, da bi stvar bila bolja, poslužite ju u domaćoj zdjelici od kruha, koju ćete ispeći vlastitim rukama. Tko bi odolio ovakvom obroku? Postupak pripreme i detalji čekaju vas u nastavku.

@jantar

Krušna zdjelica za juhu

Sastojci:

  • 2 žlice šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • Pola šalice mlijeka
  • 3 žlice ulje
  • 2 jaja
  • 500 g brašna
  • Mlake vode po potrebi
  • 1 žličica soli
  • Bjelanjak jaja za premazivanje

Postupak pripreme:

  • Kvasac staviti u malo mlakog mlijeka u kojem ste razmutili šećer te ga pustiti da se digne 10ak min. U većoj posudi pomiješati preostalo mlijeko, ulje, jaja i sol. Dodati brašno te ulijevati vode po potrebi i oblikovati tijesto.
  • Glatko tijesto pustiti da se diže u nauljenoj posudi pokrivenoj vlažnom krpom oko sat vremena odnosno dok se ne poveća dvostruko u volumenu.
  • Tijesto izvaditi i zatim lagano pritisnuti rukom da se ispuše te ga podijeliti na 4 dijela. Svaki komad oblikovati u ruci u kuglu na način da povlačite nepravilne rubove tijesta prema sredini kako bi oblikovali pravilnu kuglu te ju okrenete s neurednom stranom prema dolje. Peciva ostaviti da se dižu nepokrivena jedno 45 min.
  • Prije pečenja peciva premazati s bjelanjkom razrijeđenim s malo mlake vode te ih peći 20 do 25 min na 220 stupnjeva. Po mogućnosti staviti posudu s vodom u pećnicu tijekom pečenja. Ostaviti ih na rešetki da se dobro ohlade prije posluživanja. Kada dođe do posluživanja, neuredan vrh odrežite, izdubite žlicom unutrašnjost kruha i onda ga napunite krem juhom.

Krem juha od vrganja

Sastojci:

  • 1 luk
  • 450-500 g svježih ili osušenih vrganja
  • 2 krumpira
  • 2 lovorova lista
  • komadić celera (korijen)
  • sol
  • papar
  • maslac, maslinovo ulje
  • crvena paprika u prahu
  • voda ili povrtni temeljac

Postupak pripreme:

  • Vrganje oprati i narezati na komadiće. Luk nasjeckati na sitno, celer naribati, a krumpir oguliti i narezati na kockice. Na dno lonca staviti malo maslaca i maslinovog ulja te na njih luk i lovor. Dinstati dok luk nije staklast te mu dodati krumpir, celer i postupno podlijevati vodom ili temeljcem. U juhu potom ubaciti gljive i čekati da omekšaju. Juhu posoliti, popapriti i začiniti crvenom paprikom.
  • Kad je krumpir mekan, sve usitniti štapnim mikserom i doraditi začinima po želji. Ako je potrebno, juhi dodati još vode do željene gustoće. Po želji je poslužiti sa žlicom domaćeg vrhnja.
@jantar
GastroReceptiSezona je gljiva: Napravite krem juhu od vrganja u kruhu!

Ekskluzivna kolekcija MYKITA naočala predstavljena u Optoteci u Zagrebu

Optoteka u Zagrebu prva je u regiji dobila priliku ekskluzivno predstaviti MYKITA/RIMOWA kolekciju naočala, odmah nakon lansiranja kolekcije u službenim prodavaonicama MYKITA store u...

“A Decade of Faces” – 10 godina objektiva Ivana Gudića

Izložba ‘A decade of faces’ predstavlja svojevrstan omaž Gudićevih izabranih djela i fotografija koje su obilježile njegovu karijeru. Glavni motiv izložbe je ljepota i...

Tijekom menstruacije trebaš misliti samo na pokret, ne na uloške

Obavljanje bilo kakavih sportskih aktivnosti tijekom menstruacije može predstavljati izazov. Iako će bilo kakav pokret zapravo olakšati bolove i nelagodu koju neke žene osjećaju...

Facebook

100,860FanovaLajkaj