Ako tražite način da si uljepšate čak i najhladniji i najmaglovitiji dan ove jeseni, onda vam sugeriramo da si skuhate izdašnu, zdravu juhu od vrganja. Obilje okusa, sezonske namirnice i kremasta tekstura juhe od vrganja uvijek nas iznova oduševi, a kako je ova jesen, po onome što čujemo, vrlo bogata po pitanju gljiva te ih možete ubrati u gotovo svakoj šumi, pretvaranje recepta za krem juhu od vrganja u stvarnost ne mora biti ni skupo!
Izađite u šetnju, nadišite se šumskog zraka te naberite vrganje (a ako vam se ne da uvijek ih možete kupiti i na tržnici) te se počastite najfinijom jesenskom juhicom. No, da bi stvar bila bolja, poslužite ju u domaćoj zdjelici od kruha, koju ćete ispeći vlastitim rukama. Tko bi odolio ovakvom obroku? Postupak pripreme i detalji čekaju vas u nastavku.
Krušna zdjelica za juhu
Sastojci:
- 2 žlice šećera
- 1 kocka svježeg kvasca
- Pola šalice mlijeka
- 3 žlice ulje
- 2 jaja
- 500 g brašna
- Mlake vode po potrebi
- 1 žličica soli
- Bjelanjak jaja za premazivanje
Postupak pripreme:
- Kvasac staviti u malo mlakog mlijeka u kojem ste razmutili šećer te ga pustiti da se digne 10ak min. U većoj posudi pomiješati preostalo mlijeko, ulje, jaja i sol. Dodati brašno te ulijevati vode po potrebi i oblikovati tijesto.
- Glatko tijesto pustiti da se diže u nauljenoj posudi pokrivenoj vlažnom krpom oko sat vremena odnosno dok se ne poveća dvostruko u volumenu.
- Tijesto izvaditi i zatim lagano pritisnuti rukom da se ispuše te ga podijeliti na 4 dijela. Svaki komad oblikovati u ruci u kuglu na način da povlačite nepravilne rubove tijesta prema sredini kako bi oblikovali pravilnu kuglu te ju okrenete s neurednom stranom prema dolje. Peciva ostaviti da se dižu nepokrivena jedno 45 min.
- Prije pečenja peciva premazati s bjelanjkom razrijeđenim s malo mlake vode te ih peći 20 do 25 min na 220 stupnjeva. Po mogućnosti staviti posudu s vodom u pećnicu tijekom pečenja. Ostaviti ih na rešetki da se dobro ohlade prije posluživanja. Kada dođe do posluživanja, neuredan vrh odrežite, izdubite žlicom unutrašnjost kruha i onda ga napunite krem juhom.
Krem juha od vrganja
Sastojci:
- 1 luk
- 450-500 g svježih ili osušenih vrganja
- 2 krumpira
- 2 lovorova lista
- komadić celera (korijen)
- sol
- papar
- maslac, maslinovo ulje
- crvena paprika u prahu
- voda ili povrtni temeljac
Postupak pripreme:
- Vrganje oprati i narezati na komadiće. Luk nasjeckati na sitno, celer naribati, a krumpir oguliti i narezati na kockice. Na dno lonca staviti malo maslaca i maslinovog ulja te na njih luk i lovor. Dinstati dok luk nije staklast te mu dodati krumpir, celer i postupno podlijevati vodom ili temeljcem. U juhu potom ubaciti gljive i čekati da omekšaju. Juhu posoliti, popapriti i začiniti crvenom paprikom.
- Kad je krumpir mekan, sve usitniti štapnim mikserom i doraditi začinima po želji. Ako je potrebno, juhi dodati još vode do željene gustoće. Po želji je poslužiti sa žlicom domaćeg vrhnja.