Sfogliatella – klasik među talijanskim desertima čiji oblik podsjeća na školjku, list po list savršeno složenog tijesta, zapečenog do zlaćano-hrskave savršenosti. A onda – suprotno od onoga što očekujemo – unutrašnjost: topla, nježna i aromatična. Fino, kremasto punjenje od ricotte, griza, kandirane naranče i suptilnog mirisa cimeta. To je sudar tekstura i emocija.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sfogliatella doslovno znači ‘lisnata’, a ime dolazi od slojevitog tijesta koje se lista kao najljepši komad čipke. Nastala je u 17. stoljeću, u samostanu u Conca dei Marini na Amalfijskoj obali. Legenda kaže da je jedna redovnica pokušavala ne baciti ostatke krupice kuhane u mlijeku pa joj je dodala ricottu, šećer i začine, stavila sve u tijesto i tako je rođena ova mala čarolija.
Kasnije su napuljski slastičari razvili dva tipa sfogliatelle:
- Riccia – klasična, hrskava i slojevita
- Frolla – mekša, s prhkim tijestom
U ovom tekstu vodit ćemo vas kroz pripremu i recept originalne verzije – sfogliatella riccia. Da, priprema traži strpljenje. Ali svaki korak donosi i mali ritual. A rezultat? Više nego vrijedan truda.
Recept za tradicionalnu sfogliatellu (riccia)
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 1 žlica meda
- Prstohvat soli
- 120 ml tople vode
- 60 g svinjske masti ili maslaca (za premazivanje)
Za punjenje:
- 250 g ricotta sira (dobro ocijeđenog)
- 80 g griza
- 250 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 1 žličica vanilin šećera
- Naribana korica jedne naranče
- 1 žlica kandirane naranče (ili limuna)
- Prstohvat cimeta
- Prstohvat soli
Postupak pripreme:
Priprema tijesta:
- Pomiješajte brašno, med, sol i toplu vodu te umijesite glatko, elastično tijesto. Ako treba, dodajte još malo vode. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odmara barem 30 minuta.
- Nakon toga, tijesto valjajte u što tanji pravokutnik (najbolje s pomoću mašine za tjesteninu – zadnji, najtanji stupanj). Tijesto treba biti gotovo prozirno.
- Potom premažite tijesto rastopljenom masti ili maslacem, pažljivo zarolajte u čvrstu rolu, zatim spiralno oblikujte u puža. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati, idealno preko noći.
Punjenje:
- Skuhajte griz u mlijeku, uz miješanje, dok ne zgusne (poput palente). Ohladite. Zatim umiješajte ricottu, šećer, vaniliju, koricu naranče, kandirano voće, cimet i prstohvat soli. Dobro promiješajte da dobijete kremastu masu.
Oblikovanje:
- Izrežite tijesto (puža) na kolutiće debljine oko 1.5 cm. Svaki kolutić pažljivo pritisnite prstima od sredine prema van da dobijete oblik školjke (otvoreni džepić). Pazite da se slojevi ne raspadnu. Napunite svaki ‘džep’ punjenjem i pažljivo zatvorite.
Pečenje:
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20–25 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Pospite ih šećerom u prahu prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.