Postoje prizori koji nas momentalno vrate u djetinjstvo, a jedan od njih je i pogled na metalnu kutiju s keksima, Danish butter cookies – koja nam je obilježila djetinjstvo. Bilo da smo jeli ove iznimno prhke kekse koji se tope u ustima, bilo da smo otvarali praznu kutiju u kojoj bi naše bake spremile šivaći pribor, nema tko nema pokoje sjećanje s ovim keksima. Pa zašto ih ne bismo naučili i vlastoručno napraviti?
Danish butter cookies, kako im ime i kaže, potječu iz Danske te su nastali krajem 19. stoljeća, u vremenu kada je danska mliječna industrija doživljavala procvat. Kvaliteta maslaca bila je na najvišoj razini, a domaćice su počele pripremati jednostavne kekse koji naglašavaju bogat okus maslaca – bez suvišnih dodataka. I tako su nastali najtopljiviji butter cookies na svijetu. Idealni uz šalicu čaja, nisu ni tako teški za pripremu, kao što možete vidjeti i u receptu u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Danish Butter Cookies
Sastojci (za oko 40 keksića):
- 250 g maslaca, sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 1 žlica vanilije (ekstrakt ili pasta)
- 300 g glatkog brašna
- 1 prstohvat soli
- (po želji) 1–2 žlice mlijeka, ako je tijesto pregusto za istiskivanje
Postupak pripreme:
- U velikoj posudi izradite omekšali maslac i šećer u prahu dok ne postanu pjenasti i svijetli, oko 3–5 minuta. Umiješajte vaniliju i prstohvat soli. Ovi detalji naglašavaju maslac okus.
- Dodajte brašno i miješajte samo dok se sve ne spoji. Nemojte previše miksati, cilj je zadržati prhkost. Ako je tijesto pregusto da bi prošlo kroz slastičarsku vrećicu, dodajte žlicu ili dvije mlijeka. Treba biti mekano, ali ne rijetko.
- U slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom stavite tijesto i istiskujte spirale, prstenove ili cvjetiće na lim obložen papirom.
- Lim s oblikovanim keksima stavite u hladnjak 20-30 minuta. To će spriječiti širenje tijekom pečenja.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 10–12 minuta, dok rubovi ne postanu blago zlatni.
- Keksi trebaju ostati svijetli i mekani. Ostavite ih da se ohlade i stvrdnu, pa poslužite. Možete ih danima čuvati u limenim kutijama – no sumnjamo da ćete izdržati da ih sve brzinski ne pojedete.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


