U prosincu se počinjemo ozbiljno pripremati za pečenje božićnih kolača. Od sitnih keksića koji mogu stajati tjednima pa sve do čokoladnih torti – blagdanski stol obično bude prepun ukusnih slastica, a jedna od popularnijih među njima je i tradicionalni božićni kruh, panettone. Ovaj kolač podrijetlom iz Milana postao je popularan diljem svijeta zahvaljujući svojoj bogatoj aromi i sočnosti, ali i činjenici da ga nije pretjerano teško napraviti.
Iako ga se može pronaći u svakom dućanu ili slastičarnici, zašto se ove godine ne biste odvažili i sami napravili ukusan panettone koji ćete s ponosom poslužiti uz neki vrući napitak ili desertno vino? Recept za panettone nije kompliciran, a zamirisat će cijeli vaš dom i oduševiti vas okusom. Panettone ima karakterističan oblik kružne kupole, a priprema se od dizanog tijesta u koje se dodaju grožđice, naribane korice limuna i naranče, mirisni začini, a katkad i orašasto voće.
Sastojci:
- 60 g svježeg kvasca za kolače
- 0,25 l toplog mlijeka
- 600 g brašna prstohvat soli
- 175 g šećera
- 6 žumanjaka
- 200 g omekšalog maslaca
- po 75 g grožđica, ušećerenog limuna i naranče
- 4 žlice konjaka
Postupak pripreme:
Pomiješajte kvasac s mlakim mlijekom i ostavite da se diže. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer, žumanjke i maslac pa im dodajte kvasac. Sve dobro izmiješajte i miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od ruba zdjele. Pustite da se diže na toplome mjestu oko jedan sat. Grožđice operite i posušite. Nasjeckani ušećereni limun i naranču stavite u zdjelu, dodajte grožđice pa sve prelijte konjakom. Visoki kalup za panettone promjera 18 cm dobro namastite. Grožđice i ušećereno voće dobro umiješajte u tijesto pa ga istresite u kalup. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite na 180 stupnjeva oko sat i pol. Nakon jednog sata prekrijte panettone papirom za pečenje. Pustite da se ohladi u kalupu pa ga pažljivo istresite. Potpuno ohlađeni panettone premažite glazurom od dobro izmiješanog šećera u prahu i soka od limuna. Po želji, ukrasite kandiranim voćem i ostavite glazuru da se dobro osuši.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.