Slasni blagdanski kolač panettone ne morate kupovati – ukusniji je ako ga sami napravite

Obožavamo tradicionalni talijanski božićni kruh. Polsužite ga uz slatko vino ili vrući čaj.

U prosincu se počinjemo ozbiljno pripremati za pečenje božićnih kolača. Od sitnih keksića koji mogu stajati tjednima pa sve do čokoladnih torti – blagdanski stol obično bude prepun ukusnih slastica, a jedna od popularnijih među njima je i tradicionalni božićni kruh, panettone. Ovaj kolač podrijetlom iz Milana postao je popularan diljem svijeta zahvaljujući svojoj bogatoj aromi i sočnosti, ali i činjenici da ga nije pretjerano teško napraviti.

Iako ga se može pronaći u svakom dućanu ili slastičarnici, zašto se ove godine ne biste odvažili i sami napravili ukusan panettone koji ćete s ponosom poslužiti uz neki vrući napitak ili desertno vino? Recept za panettone nije kompliciran, a zamirisat će cijeli vaš dom i oduševiti vas okusom. Panettone ima karakterističan oblik kružne kupole, a priprema se od dizanog tijesta u koje se dodaju grožđice, naribane korice limuna i naranče, mirisni začini, a katkad i orašasto voće.

Sastojci:

  • 60 g svježeg kvasca za kolače
  • 0,25 l toplog mlijeka
  • 600 g brašna prstohvat soli
  • 175 g šećera
  • 6 žumanjaka
  • 200 g omekšalog maslaca
  • po 75 g grožđica, ušećerenog limuna i naranče
  • 4 žlice konjaka

Postupak pripreme:

Pomiješajte kvasac s mlakim mlijekom i ostavite da se diže. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer, žumanjke i maslac pa im dodajte kvasac. Sve dobro izmiješajte i miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od ruba zdjele. Pustite da se diže na toplome mjestu oko jedan sat. Grožđice operite i posušite. Nasjeckani ušećereni limun i naranču stavite u zdjelu, dodajte grožđice pa sve prelijte konjakom. Visoki kalup za panettone promjera 18 cm dobro namastite. Grožđice i ušećereno voće dobro umiješajte u tijesto pa ga istresite u kalup. U prethodno zagrijanoj pećnici pecite na 180 stupnjeva oko sat i pol. Nakon jednog sata prekrijte panettone papirom za pečenje. Pustite da se ohladi u kalupu pa ga pažljivo istresite. Potpuno ohlađeni panettone premažite glazurom od dobro izmiješanog šećera u prahu i soka od limuna. Po želji, ukrasite kandiranim voćem i ostavite glazuru da se dobro osuši.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Giada Gradella (@leggiada)

GastroReceptiSlasni blagdanski kolač panettone ne morate kupovati - ukusniji je ako ga...

Volumen, boje i stav – trendovi za kosu ove jeseni i zime

Kada govorimo o trendovima za kosu ove sezone, Josip Mirković, renomirani frizer i kolorist iz JO.salona u Zagrebu, donosi nam pregled najnovijih stilova i boja koji će...

Facebook

99,687FanovaLajkaj