Ne znamo tko nije kao dijete uživao u okusu bogate, jako slatke šaum pjene i preljeva od čokolade koji čini svaki tradicionalni zimski sladoled. Podsjetimo se, radi se o starom desertu koji je bio popularan tijekom 20. stoljeća, kada još nije bilo prodaje pravog sladoleda tijekom cijele godine. Tako su slastičari došli na ideju stvaranja ‘fake’ sladoleda, odnosno zimskog sladoleda koji se pokazao kao pravi hit.
Ova jednostavna, ultraslatka, ali i ukusna slastica spravlja se jednostavno, od samo par sastojaka, a mnoge će na prvi liz prenijeti u bezbrižne dane djetinjstva. Baza je, podsjetimo se, klasični recept za šaum, kao i za šaum pite ili šaum role, kornet i čokolada na vrhu.
Danas se zimski sladoledi tek rijetko mogu naći u slastičarnicama, a ako vam je ovo drag desert, možete ga napraviti i kod kuće. Recept vam donosimo u nastavku.
Domaći zimski sladoled
Sastojci:
Za šaum kremu:
- 7 bjelanjaka
- 450 g šećera
- oko 250 ml vode
- komadići lješnjaka (oko 150 grama)
Za čokoladnu glazuru:
- 200 g čokolade
- 100 g maslaca
- 60 ml mlijeka
Dodatno:
- mrvljeni lješnjaci
- prazni korneti za sladoled
Postupak pripreme:
- Umutite 200 g šećera s bjelanjcima u čvrsti snijeg. Preostalih 250 g šećera kuhajte s vodom na laganoj vatri bez miješanja, dok ne dobijete gustu, sirupastu smjesu, oko 15 minuta. Kuhani šećer lagano ulijevajte u smjesu šećera i bjelanjaka, lagano miksajući. Taj kuhani šećer ujedno će pasterizirati bjelanjke, odnosno termički ih obraditi. Na kraju umiješajte i mljevene lješnjake, po želji. Za ovu količinu sastojaka idealno je 150 grama.
- Za glazuru otopite čokoladu na pari i pomiješajte s maslacem i mlijekom. Napunite kornete šaum smjesom pomoću slastičarske vrećice, umočite ih u čokoladu te pospite mrvljenim lješnjacima. Ohladite u hladnjaku te poslužite nakon par sati.