Slatka jesen iz muffin kalupa: Muffini od batata s javorovim sirupom

Jednostavan recept za dane kada vam se jede nešto slatko, a nemate puno vremena.

Kraj godine obično za većinu ljudi znači puno novih obaveza, jurcanje po cijele dane, dodatne izlaske i tako dalje, a u tim trenucima užurbanosti i dalje ponekad poželimo odvojiti malo vremena za sebe i slatke užitke kod kuće. I zato biramo recepte za jednostavne, a opet sezonske recepte. Jedan od njih, koji vam danas preporučujemo, je i recept za muffine od batata s dodatkom javorovog sirupa!

Mekanog tijesta koje se rastapa u ustima, ovi muffini prava su esencija jesenskih okusa, a nije ih teško pripremiti. Batat im daje i lijepu narančastu, prigodno sezonsku boju, a okus javora slatkoću. Način priprema čeka vas u nastavku, a mi vam sugeriramo da ove slatke muffine poslužite kao doručak uz pumpkin spice latte iz domaće radinosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mariah Knight (@freshwaterpeaches)

Muffini od batata s javorovim sirupom

Sastojci (za 12 muffina):

Suhi sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1⁄2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 1⁄2 žličice muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli

Mokri sastojci:

  • 200 g pirea od batata (pečenog ili kuhanog, ohlađenog)
  • 100 ml javorovog sirupa
  • 60 g smeđeg šećera
  • 80 ml biljnog ulja (npr. suncokretovo ili kokosovo)
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • grubo sjeckani orasi, pekan orasi ili čokoladne kapljice
  • malo javorovog sirupa za preljev nakon pečenja

Postupak pripreme:

  • Batat ogulite, narežite na komade i pecite oko 30 minuta na 200 °C dok ne omekša. Zatim ga izgnječite u fini pire i ostavite da se ohladi.
  • U većoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
  • U drugoj zdjeli umutite jaja, javorov sirup, smeđi šećer, ulje, vaniliju i pire od batata dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Lagano dodajte suhe sastojke mokrima i promiješajte tek toliko da se sjedini — nemojte previše miješati kako bi muffini ostali mekani.
  • Rasporedite smjesu u kalup za muffine obložen papirnatim košaricama i, ako želite, pospite sjeckanim orasima.
  • Pecite 20–25 minuta na 180 °C, dok čačkalica ne izađe suha. Dok su još topli, lagano ih prelijte javorovim sirupom.

GastroReceptiSlatka jesen iz muffin kalupa: Muffini od batata s javorovim sirupom

Facebook

100,860FanovaLajkaj