today-is-a-good-day

Slatka pita od bundeve simbol je jeseni, a jako ju je lako napraviti

Isprobajte ovu odličnu zamjenu za klasičnu pitu od jabuka.

Bundeve su definitivno jedan od simbola jesenskih mjeseci. Zahvaljujući popularnoj kulturi kao i američkom utjecaju na naše gastro trendove, slatka pita od bundeve od tradicionalnog deserta za američki Dan zahvalnosti postala je planetarno popularan jesenski kolač. Mirisna, kremasta i neodoljivo slatka, pita od bundeve pravi je odabir nedjeljnog kolača za listopad i studeni.

Bundeve se mogu kupiti na svakom koraku, a sama priprema ove pite iznimno je jednostavna.  Zanimljivi spoj okusa javorovog sirupa, bundeve, muškatnog oraščića i cimeta oduševljava pa je ovo odlična zamjena za našu tradicionalnu pitu od jabuka ili krušaka.

Probajte ispeći ovu pitu i uvjerite se sami koliko je sočna. Priprema nije nimalo komplicirana niti dugotrajna, a same sastojke je jednostavno nabaviti. Dopustite ovom odličnom američkom desertu koji asocira na Halloween da vas bori s nogu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli triangle (@triangletools_solingen)

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 1 žlica šećera
  • sol
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 1,5 žlica octa

Za nadjev:

  • 500 g mesa muškatne bundeve
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica cimeta
  • muškatni oraščić
  • klinčić u prahu
  • 6 žlica javorova sirupa
  • 100 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 50 g šećera
  • 4 žlice slatkog vrhnja
  • 40 g škrobnog brašna

Priprema:

Brašno istresite na radnu površinu, umiješajte šećer i sol pa u sredini napravite udubljenje. Maslac u komadićima raspodijelite po rubovima brašna. U udubinu razbijte jaje, dodajte ocat i 50 ml tople vode te nožem miješajte dok ne dobijete grudice (pokretima kao da sjeckate). Zatim na brzinu umijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku 30 minuta.

Bundevino meso ugrubo narežite pa ga propirjajte na zagrijanom maslacu. Začinite cimetom, muškatnim oraščićem i klinčićem u prahu, dodajte javorov sirup i mlijeko te poklopljeno pirjajte 10 minuta. Promiješajte i stavite na stranu da se hladi. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Tijesto kratko premijesite, na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u krug te položite u kalup za pitu promjera 28 cm. Rub tijesta uzdignite uz rub kalupa i fino ga oblikujte. Dno tijesta nekoliko puta izbockajte vilicom. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Izmiksajte šećer, slatko vrhnje, škrobno brašno, žumanjke i pirjanu bundevu da dobijete pire. Tada umiješajte snijeg. Nadjevom od bundeve pokrijte tijesto pa pecite pitu 35-40 minuta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Madame Cuisine Foodblog (@madame.cuisine)

GastroReceptiSlatka pita od bundeve simbol je jeseni, a jako ju je lako...

Stiže nam Festival svjetla! Imamo popis svih atrakcija

Najposjećeniji event u Zagrebu tijekom ožujka neosporno je Festival svjetla koji već godinama pretvara na par dana ulice našeg glavnog grada u svjetlosni spektakl....

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram